Júliustól büntethetők azok a taxisok, akik szabad jelzéssel a drosztokon kívüli útszakaszokon várakoznak. Eddig a körülbelül 6000 budapesti taxis negyven százaléka fizette be a jövő áprilisig érvényes, 17 ezer forintos droszthasználati díjat.

Júliustól büntethetők azok a taxisok, akik szabad jelzéssel a drosztokon kívüli útszakaszon várakoznak – mondta Hubert Béla, a fővárosi önkormányzat kereskedelmi bizottságának alelnöke. Lejárt az a két hónapos moratórium, melyet a taxisok kaptak az önkormányzattól. A május 3-án aláírt szerződés teljesülését az önkormányzat szakbizottsága és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egyaránt pozitívan értékelte, ugyanis több droszt működik a belvárosban, eddig nem büntették a droszton kívül várakozókat, a taxisok pedig nem tartottak demonstrációt annak ellenére, hogy a korábbi egyeztetéseken számos kifogást emeltek a módosult szabályozás ellen.

A taxidrosztok létesítéséről, használatáról öt éve hozott rendeletet a Fővárosi Közgyűlés. A szabályozás ez év áprilisától évi 17 ezer forintos droszthasználati díj bevezetésével bővült. Mivel a májusig létesült 1 200 férőhelyet a taxisok kevesellték, az önkormányzat szakbizottságának elnöke két hónapos moratóriumban egyezett meg velük, míg tovább bővítik a belvárosi droszthálózatot. A taxisok a legutóbbi, múlt heti egyeztetésen a várakozóhelyek 400-zal megnőtt számát is kevesellték, illetve kifogásolták a belvárosi és a Ferihegyi repülőtéri drosztviszonyokat.

Hubert Béla pozitívumként említette, hogy a kereskedelmi kamara és az önkormányzat taxiállomásokat üzemeltető társasága megállapodást írt alá a drosztok használatának ellenőrzéséről. A bizottsági alelnök úgy tudja, hogy egyelőre továbbra is csak azokat a magánautósokat bírságolják, akik jogosulatlanul beállnak a drosztokra. Megjegyezte, hogy a mintegy hatezer taxis több mint 40 százaléka befizette a jövő év áprilisáig érvényes 17 ezer forintos droszthasználati díjat.