Hétfőn tette közzé a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a gyermekcipő-forgalmazók körében április elején lefolytatott vizsgálat eredményét. A fogyasztóvédők 222 üzletet összesen több mint húszmillió forintra bírságoltak, a legtöbbször a vásárlási tájékoztatóval merültek fel kifogások.

Az ország kilenc megyéjében – Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Zala megyében -, valamint a fővárosban vizsgálta a gyermekcipőket árusító kis- és nagykereskedelmi üzleteket. Az ellenőrzés során 207 kis- és 15 nagykereskedőt ellenőriztek, a 222 üzletből 155-ben (vagyis a boltok több mint kétharmadában) találtak szabálytalanságokat.

A vizsgálat során a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) szakemberei felmérték a gyermekcipők választékát, fokozott figyelmet fordítottak a formakialakításra és az úgynevezett viselési biztonságosságra. Az ellenőrzés kiterjedt a kis- és nagykereskedelmi egységekre, a bevásárlóközpontokra, egyes áruházláncokra, szakboltokra, valamint a távol-keleti üzletekre egyaránt.

Az ellenőrök megállapították: a választék a korábbi évekhez képest bővült, az árak széles skálán mozognak. A távol-keleti termékeket árusító üzletekben 1 000 és 3 000 forint között, míg a gyermekcipő-szakboltokban 6 000 és 15 000 forint közötti árakat regisztráltak. A cipőket az ellenőrök biztonságosnak találták, egyetlen típust, egy hegyes orr-részű cipőt kellett kivonni a forgalomból.

Részletes összeállítás:
http://www.magyarorszag.hu/…0040705.html