Bár a hazai orvosi ügyeleti rendszer nem ellentétes az unióban jelenleg alkalmazottal, de az Európai Bíróság egy állásfoglalása nyomán várható új munkaerő-direktívával már nem lesz összhangban, írja a Világgazdaság.

A hazai ügyeleti rendszer jelenleg azért sem ellentétes az unióban alkalmazottnál, mivel az EU-direktíva nem különbözteti meg az ügyeletet és a készenlétet. Az Európai Bíróság azonban nemrég állást foglalt az ügyben, ami szerint ezt a kettősséget meg kell szüntetni. Az ítélet lényege, hogy “a munkavégzésre képes állapotban történő rendelkezésre állás (ügyelet) teljes egészében munkaidőnek minősül.” Ezzel a bírósági ítélettel – hazánkat is beleértve – több tagállam gyakorlata nincs összhangban, ezért az EU-ban új munkaidő-direktívát dolgoznak ki.

Hazánk azt az álláspontot képviseli, hogy az ügyelet tényleges idejét mérni lehessen, s azt a kollektív szerződésben rögzítsék. Ám a jogszabályokat az új EU-direktíva ismeretében kívánják megváltoztatni. A hazai intézmények ügyeleti rendszere jelenleg megoldatlan. Pénz híján ugyanis nem tudják kifizetni az orvosoknak a hazai szabályokban rögzített 12 órás önként vállalt ügyelet után járó 150 százalékos díjat, ezért a korábbi kollektív szerződések szerint járnak el.