A felszámolás alá nem került Baumag cégek pert indítanak a hatóságok ellen közigazgatási jogkörben okozott kár miatt, és ezért perlik a magyar államot is nemzetközi eljárásban – közölte az Erdős Tamás Ügyvédi Iroda.

A Balázs László volt Baumag elnököt képviselő jogi iroda szerdán levelet juttatott el erről a Fővárosi Főügyészségnek. “A hatóságok biztosítási intézkedést tettek és zár alá vételt indítványoztak az úgynevezett Baumag cégek vagyonára és bankszámláira. Tették mindezt a befektetők védelmének ürügyén. Ezzel azonban – bizonyíthatóan – éppen a befektetők előtt tették hozzáférhetetlenné azt a vagyont, amely egyedül biztosíthatta volna érdekeik érvényesülését” – olvasható a dokumentumban. A levél megfogalmazása szerint nincsenek meg a jogi feltételei annak, hogy a hatóságok a cégek ellen fordultak, és amire “rátették a kezüket”, annak a vagyonnak semmi köze Balázs Lászlóhoz.

“Bizonyítékaink szerint a hatósági intézkedések közvetlenül károsítják a célba vett cégeket és körülbelül 22 ezer befektetőt, ráadásul nemzetközi egyezményt is sért” – olvasható a közleményben. Mint ismeretes június 16-án a rendőrség bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki és őrizetbe vette Balázs Lászlót, a Baumag szövetkezet volt elnökét és több mint 100 ingatlan zár alá vételét kezdeményezte.(Az őrizetbe vételt 72 óra után megszüntették.)

A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A közel 13 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag, mintegy 20 milliárd forintot helyezett el az azóta felszámolás alá került Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetnél, emellett közel ugyanennyi hozamot is követel. Időközben a Baumag volt elnöke Agenda-H néven indított el projektet, s az ebben való részvételt ajánlotta a Baumag befektetőinek, amelynek eredményeképpen hozzájuthatnak pénzükhöz. Az Agenda-H (korábban Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet) bankszámláinak zárolását is kezdeményezte a rendőrség illetve az ügyészség.