Új katonai bíróságokat hoz létre az amerikai kormány, mintegy válaszul a szövetségi legfelsőbb bíróság döntésére, és ezeknek a bíróságoknak az lesz a feladatuk, hogy megvizsgálják a Guantanamón fogva tartottak jogi helyzetét.

A döntést a Pentagon jelentette be és a jelenleg 595 guantanamói fogollyal tíz napon belül közlik e jogukat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen a bíróságon a foglyok ügyvédet vehetnek igénybe, mindösszesen egy katonatiszt segíthet nekik.

A Pentagon ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy ezek az új bíróságok nem azonosak a már létrehozott katonai bizottságokkal, amelyek a foglyok elleni pereket folytatják majd le. A minisztérium azt is bejelentette, hogy Bush elnök kilenc újabb guantanamói foglyot nevezett meg, akiket bíróság elé lehet állítani, mondván: “Van ok azt hinni, hogy mind a kilencen tagjai voltak az al-Kaidának, vagy részt vettek az Egyesült Államok elleni terrorcselekményekben.” A Pentagon szóvivője elmondta: a foglyoknak nem lesz joguk ügyvédi segítséghez.