Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) július 1-jén született határozata kimondja: a 2006-2007-es szezontól első osztályú bajnokságokban, magas szintű sportversenyeken az olasz csapatoknak úgy kell felállniuk, hogy a játékosok legalább fele olasz nemzetiségű legyen.

A nemzeti sportszövetségek akár 2004–2005-től is alkalmazhatják a szabályt. A külföldi csapattagok tekintetében a határozat nem tesz különbséget uniós és Unión kívüli állampolgárok között – írja a Gazzetta dello Sport olasz sportújság. A rendeletet ratifikálnia kell a CONI nemzeti tanácsának, amely még ebben a hónapban ülésezik.

„Az intézkedés célja az, hogy teret adjon a hazai nevelésű fiatal, tehetséges játékosoknak” –nyilatkozta Gianni Petrucci, a CONI elnöke, hozzátéve: a lépés sűrgős és szükségszerű volt.

Az olasz sportszövetségek reakciója nem egységes; a Labdarúgó Liga vezetői szerint alaposan meg kell vitatni a szabályozást. Ugyanakkor az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Franco Carraro és az Olasz Játékosok Szövetsége képviseletében Sergio Campana üdvözli a kezdeményezést, mint „a nemzeti identitás megőrzésének eszközét”.

Az Európai Unió viszont azt mondja: a rendelkezés szemben áll a munkaerő szabad áramlását kimondó uniós joggal, és az 1995-ös Bosman-direktívával, amely kimondja a játékosok szerződéskötési szabadságát. „Lényegtelen, hogy sportról vagy más ágazatról van szó, ugyanazok az antidiszkriminációs szabályok érvényesek” – mondta Stavros Dimas, a foglalkoztatás- és szociálisügyi európai biztos szóvivője.

A Gazzetta dello Sport szerint Gianni Petrucci (CONI) úgy reagált a jogi aggályokra: „Nekünk is vannak jó ügyvédeink.”