Iratbetekintési lehetőséget kért a cégbíróságon egy ügyvéd, aki mint utóbb kiderült egy tértivevényt akart eltüntetni.

A dolgozók azonban észlelték, hogy mit akar a jogász, ezért hívták a biztonságiakat, azt azonban már ők sem akadályozhatták meg, hogy az ügyvéd megegye a bizonyítékot, számolt be a nem mindennapi hírről a Népszabadság.

Iratbetekintési lehetőséget kért egy építőipari cég papírjaiba egy budapesti ügyvéd. A vállalkozás bejegyzési kérelmét a cégbíróság elutasította, az erről szóló határozatot pedig kézbesítették a cégvezetőnek, a jogász a kézbesítést igazoló tértivevényt akarta eltüntetni az iratcsomóból – írja a pénteki Népszabadság. A jogásznak azért volt fontos az irat eltüntetése, mert a bejegyzés elutasítás ellen nem fellebbezett időben, márpedig ha a tértivevény eltűnik, nincs bizonyíték arra, hogy a határozatot kézbesítették, így fellebbezés is benyújtható határidőn túl is.

A Népszabadság beszámolója szerint észlelték a cégbírósági alkalmazottak, hogy egy irat eltüntetésére készül egy ügyfelük, ezért riasztották a biztonsági őröket, az ügyvédet azonban ők sem tudták megakadályozni szándékában: a boríték méretű iratot a jogász összegyűrte a szájába gyömöszölte, majd lenyelte. A dokumentum elfogyasztása mindazonáltal nem bizonyult igazán hatásos megoldásnak, mert a posta utóbb igazolta a küldemény átvételének napját.

A cégbíróság illetékesei a konkrét esetről nem kívántak nyilatkozni a Népszabadságnak, annyit azonban megtudott a lap, hogy dokumentumokat korábban senki nem evett meg náluk. Az eset kapcsán kezdeményezték, hogy a betekintésre kialakított helyiséget szereljék fel kamerákkal, és a megfigyelőrendszer telepítése már megkezdődött.

Horváth Jenő, az Országos Ügyvédi Kamara elnöke a lapnak csak annyit mondott: az esetet ismerik, miután arról beszámoltak az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ülésén, és a testületnek ő is tagja. Az ügyet viszont Horváth nem kívánta minősíteni, csupán azt közölte, hogy a kamara megteszi a szükséges intézkedéseket.