Franciaország a következő tanévben is kitart a moszlim fejkendő iskolai tilalma mellett. Az oktatási miniszter kijelentette, hogy kirúgják az iskolákból azokat a lányokat, akik megpróbálnak fejkendőt hordani. Ugyanakkor a miniszter felszólította a vallási csoportokat, hogy ne politizálják túl a kérdést.

Franciaországban hosszú vita után márciusban tiltották ki a vallási szimbólumokat az állami iskolákból.

Franciaország továbbra is ragaszkodik a vallási jelképek iskolai tilalmához. Az oktatási miniszter egy rádióinterjúban kijelentette, hogy szeptembertől, ha lehet, még szigorúbban betartatják majd a törvényt.

“Személyesen garantálom, hogy nem lesznek kivételek, a Köztársaság továbbra is határozott állásponton van az ügyben.” – jelentette ki Francois Fillon oktatási miniszter. Fillon ugyanakkor felszólította a moszlim csoportokat, hogy ne politizálják túl a kérdést. A miniszter az iskolaigazgatókra bízta, hogy ki milyen módszerekkel tartatja be a törvényt – írja a BBC News.

Franciaországban hosszas vita után idén márciusban szavazta meg a parlament azt a törvényt, amelynek értelmében mindenfajta vallási jelképet kitiltottak az állami iskolákból. A moszlimok mellett így a zsidó kipa és a kereszt is tiltólistára került.

A franciaországi ötmilliós moszlim kisebbség azonban úgy véli, hogy a törvény a moszlimok ellen indított társaság. Egyes szélsőséges csoportok arra szólították fel a moszlim lányokat, hogy továbbra is kendőben járjanak iskolába. A moszlimok ugyanakkor több pert indítottak, amelyekben azt követelték, hogy a francia állam fizesse a moszlim lányok magánoktatását, ha az állami iskolákban nem gyakorolhatják vallásukat.