A számviteli és az áfatörvény módosítása miatt egyszerűbbé vált a számlaadás. A számlát immár nem kell aláírnia az eladónak, és az áthárított adót sem kell tételesen feltüntetni. Az Európai Unión belüli járművásárlás esetén mindenképpen kötelező számlát adni.

Hazánk európai uniós csatlakozásával változtak a számviteli törvény, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvény egyes, a számlaadásra vonatkozó előírásai. A módosításoknak köszönhetően kevesebb adat is elegendő a számlán vagy egyszerűsített számlán ahhoz, hogy az érvényes legyen.

A törvényi változások olyan úgynevezett kötelező tartalmi elemeket érintettek, amelyek hiánya akár a számla hitelességét is megkérdőjelezhetik – tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A legfontosabb formai – és egyben tartalmi – változás, hogy mostantól a számlát a kiállítónak nem kell aláírnia. A törvény ugyanakkor meghagyja annak lehetőségét, hogy a számlát kiadó adóalany úgy döntsön: az általa kibocsátott számlák hitelességének továbbra is az aláírás a feltétele – közölte az APEH.

Jelentős és lényegi változás az is, hogy a jogszabályok módosítása miatt a számlán az áthárított adó összegét tételenként nem kell feltüntetni, elég azt csak összesítve megjeleníteni a bizonylaton. Az értékesített terméknek vagy szolgáltatásnak az adóval együtt számított ellenértékét sem tételenként, sem összesen nem kell szerepeltetni a számlán, hiszen annak végösszege mindkettőt tartalmazza összesítve – tájékoztatott az adóhivatal.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0040709.html