Megszüntetné a vízfejet az új kormánybiztos

2004.07.10. origo

Olcsóbb és hatékonyabb államra tesz javaslatot Sárközy Tamás egyetemi tanár, nemrég kinevezett kormánybiztos. Az ismert jogász az állami szervek struktúráján változtatna, létszámán kevésbé.

Mindenkinek hasznosítható a munkája, legfeljebb nem azon a szinten, ahol jelenleg dolgozik, vagyis javaslataim nyomán tömeges elbocsátásokra az állami szférában nem kell számítani - nyilatkozta a Népszabadságnak Sárközy Tamás nemrég kinevezett kormánybiztos, a szervezeti deregulációs és decentralizációs program vezetője.

Sárközy elmondta: az államapparátus a rendszerváltás óta folyamatosan bővül, melynek egyik oka a "politikai érdemjavak osztogatása". A kormánybiztos szerint meg kell akadályozni, hogy a tárcák háttérintézményeit közhasznú társaságokkal álcázzák, és a már működő regionális területfejlesztési tanácsok és a gazdasági kamarák is kaphatnának állami feladatokat.

Konkrét javaslatokat szeptemberben tesz a kormánybiztos, aki a lapnak elmondta: nem kíván idegen testként megjelenni az államapparátusban, ezért munkáját külsősként végzi.