Olcsóbb és hatékonyabb államra tesz javaslatot Sárközy Tamás egyetemi tanár, nemrég kinevezett kormánybiztos. Az ismert jogász az állami szervek struktúráján változtatna, létszámán kevésbé.

Mindenkinek hasznosítható a munkája, legfeljebb nem azon a szinten, ahol jelenleg dolgozik, vagyis javaslataim nyomán tömeges elbocsátásokra az állami szférában nem kell számítani – nyilatkozta a Népszabadságnak Sárközy Tamás nemrég kinevezett kormánybiztos, a szervezeti deregulációs és decentralizációs program vezetője.

Sárközy elmondta: az államapparátus a rendszerváltás óta folyamatosan bővül, melynek egyik oka a “politikai érdemjavak osztogatása”. A kormánybiztos szerint meg kell akadályozni, hogy a tárcák háttérintézményeit közhasznú társaságokkal álcázzák, és a már működő regionális területfejlesztési tanácsok és a gazdasági kamarák is kaphatnának állami feladatokat.

Konkrét javaslatokat szeptemberben tesz a kormánybiztos, aki a lapnak elmondta: nem kíván idegen testként megjelenni az államapparátusban, ezért munkáját külsősként végzi.