Budapest több pontján a fővárosi önkormányzat a továbbiakban nem engedélyezi az utánfutókra helyezett reklámokat. Nyolcnapos türelmi idő után a Margit híd és az Erzsébet híd között a Duna két partján, a Felvonulási téren és a BAH-csomópontban álló utánfutókat elszállítják, vagy elbontják a rajtuk található reklámokat.

A Fővárosi Közgyűlés Várostervezési és Városképvédelmi Bizottsága Budapest több forgalmas pontján betiltotta az utánfutókra helyezett reklámokat – közölte a Magyarország.hu érdeklődésére Horváth Sándor, az önkormányzat közterületi alosztályának vezetője. A Margit híd és az Erzsébet híd között a Duna két partján, a Felvonulási téren és a BAH-csomópontban hétfőn 22 utánfutóra ragasztottak figyelmeztetőmatricákat, hogy a közterület-használati hozzájárulás nélkül elhelyezett reklámokat távolítsák el.

Horváth Sándor elmondása szerint az utánfutós reklámok problémája másfél évvel ezelőttre nyúlik vissza. A közgyűlés illetékes bizottsága már akkor felfigyelt arra, hogy egy joghézagot kihasználva reklámoznak ingyen közterületen (az utánfutókat ugyanis többnyire a KRESZ szabályai szerint állítják le).

Az ügy a Fővárosi Közgyűlés elé került, mely 2003 májusában úgy döntött, a közlekedési miniszternél jogszabályi változtatást kezdeményeznek. Csillag István miniszter megnyugtató válasza után egy évvel sem változott semmi, így a városképvédelmi bizottság májusi ülésén a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló rendeletre hivatkozva egyes helyeken betiltotta ezt a hirdetési formát. A közlekedési alosztály vezetője közölte: nyolcnapos türelmi idő után az utánfutókat várhatóan elszállítják, vagy elbontják a rajtuk található reklámokat. A költségeket az önkormányzat állja.