Különböző módon értelmezik az érintettek az Európai Bíróság keddi ítéletét, amely szerint nem volt EU-konform a pénzügyminiszterek döntése, a stabilitási paktum megszegőinek felmentése.

Az EU vezetése ünnepelt, hiszen az ítéletet a sokak által már temetett stabilitási és növekedési paktum nagy győzelmének tekinti. Ugyanakkor az ügyben leginkább érintett francia és német vezetés “salamoni döntésről”, “bölcs kompromisszumról” beszélt. Ki-ki megkereste az ítélet számára kedvező elemeit, s politikai kommentárjában azt helyezte előtérbe.

Amit nem mondott ki az ítélet

A sokmilliárdos büntetés árnyékában is volt mibe belekapaszkodnia a két érintettnek. A Európai Bizottság ugyanis annak megerősítését is kérte a Bíróságtól, hogy az Ecofin tanácsának kötelező érvénnyel alkalmaznia kell a bizottsági ajánlásokat, így ki kell nyilvánítania, hogy Franciaország és Németország nem tett kielégítő intézkedéseket a költségvetési hiány visszaszorítására. Ezt azonban nem mondta ki a taláros testület, s a konkrét esetet illetően újratárgyalásra visszautalta a két tagállam ügyét az Ecofin-hoz. Ezt a vita “túloldalán” állók úgy értelmezik, hogy a bírák elismerték az Ecofin döntési kompetenciáját.

Hans Eichel német pénzügyminiszter szerint az ítélet azt jelenti, hogy a stabilitási paktum nem tartalmaz mechanikusan alkalmazható szankciókat. “A pénzügyminiszterek a költségvetés jelenlegi és jövőbeni urai” – értékelt Eichel, aki szerint az ügy végső soron oda egyszerűsíthető le, hogy a bíróság megállapítása szerint Németország nem szegte meg a stabilitási paktumot.

Stoiber másképp látja

Az ellenzék természetesen éppen ellenkezőleg értelmezi a fejleményeket. A bajor tartományi miniszterelnök, Edmund Stoiber azt mondta kedden Münchenben: “hatalmas pofont kaptak a berlini adósságcsinálók”. “A döntés egyértelmű stop-tábla: el a kezekkel a stabilitási paktum felpuhításától” – adta ki a jelszót a CSU-vezér. Szerinte a bírák világossá tették, a “vörös-zöld adósságcsinálók nem szeghetik meg önkényesen az európai jogot”.

A CDU/CSU szövetség frakcióvezető-helyettese, Friedrich Merz úgy látja, az ítélet a pénzügyi stabilitás megőrzésére figyelmeztet. A politikus sürgette a németországi reformfolyamat felgyorsítását, az újraeladósodás megfékezését.

Guido Westerwelle FDP-elnök lemondásra szólította fel Eichel pénzügyminisztert. A szabad demokrata politikus azt mondta: “a legmagasabb bírói fórum piros lapot osztott a szövetségi kormánynak”.

Sarkozy elfogadja a szigort

A francia kormány államháztartási politikájának jóváhagyását látja a keddi luxembourgi döntésben. Nicolas Sarkozy gazdasági és pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: szoros ellenőrzés alatt kívánja tartani a közkiadásokat annak érdekében, hogy Franciaország eleget tegyen a költségvetési hiány csökkentésére tett kötelezettségvállalásának. “A bírák világossá tették, hogy a közös európai egyezményeket minden egyes szereplőnek egyformán szigorúan be kell tartania” – mondta a francia politikus.

Hogyan tovább?

Az Európai Bizottság elégtételként üdvözölte a határozatot. Prodi elnökkel osztozik az örömben Loyola de Palacio elnökhelyettes asszony, aki az EU intézményrendszerének stabilizálását is kiolvassa a döntésből.

Jose Manuel Durao Barroso kijelölt bizottsági elnök keddi parlamenti meghallgatásán a stabilitási paktum változatlanul hagyása és tiszteletben tartása mellett érvelt.

A soros elnökséget adó Hollandia pénzügyminisztere, Gerrit Zalm úgy nyilatkozott, hogy az Ecofin őszi ülésén fogják megvitatni az Európai Bíróság megállapításait.