Egy ügyvédjelölt szerint az ember alapvető alkotmányos jogát korlátozza az a törvény, mely alapján kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés. Az ügyvédjelölt enyhítésért beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, de az alkotmányjogász szerint ez még nem időszerű.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés eltörlése érdekében nyújtott be az Alkotmánybírósághoz indítványt Juhász Zoltán Tamás ügyvédjelölt, mert szerinte a törvény az ember alapvető alkotmányos jogát korlátozza – írja a Magyar Nemzet.

Juhász Zoltán Tamás álláspontja szerint az arányos, céljának megfelelő büntetést a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása nélkül is ki lehet szabni.

Kolláth György alkotmányjogász úgy véli, nem időszerű a beadvány, hiszen a társadalom még csak most “emészti meg” a halálbüntetés eltörlését, és igazságérzete nem viselné el az újabb enyhítést.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az iratot lajstromba vették, s kijelölték az ügy előadóját, de döntésről még korai beszélni. Hasonló beadvány még nem érkezett az ügyben.

Lassú halálként emlegetik az elítéltek a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést. A legsúlyosabb büntetéssel sújtott nyolc rabot a szegedi Csillag Börtönben őrzik. Közülük heten jogerősen ülnek, a balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltánra pedig még csak első fokon mondta ki a bíróság: soha nem szabadulhat fogságából.