Gyanúsítottként kívánta meghallgatni Ragáts Imrét, a Magyar Televízió (MTV) Rt. előző elnökét a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön; a Magyar Hírlapban erről megjelent értesülést Csontos Stefánia alezredes, a BRFK kommunikációs osztályának helyettes vezetője erősítette meg a nap folyamán az MTI-nek.

Ragáts Imre nem jelent meg a meghallgatáson; miután kimentette magát, július 22-re hívták be, közölte, kérdésre válaszolva annyit mondva el, “egyelőre csak ő” gyanúsított az ügyben, amelyben egy filmszerződés megkötése kapcsán hűtlen kezelés gyanúja miatt jár el a rendőrség.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége február 19-én adta át az MTV Rt. felügyelőbizottságának (fb) jelentését Pinke Györgynek, az akkor elnök nélkül működő médium ügyvezetőjének, mint a testület egyik tagja mondta, “a szükséges lépések megtétele végett”; hozzátette, napokon belül feljelentést tesz az ügyben az intézmény. Az fb szerint “feltehető, hogy hanyag vagy hűtlen kezelés bűncselekményének alapos gyanúja áll fenn” a Keresztül-kasul a tengereken című búvárfilm-sorozat megrendelése kapcsán, mivel az alkotás egy adásperce kategóriája átlagárainak hat-hétszeresébe került.

“A sorozat több mint négyszer drágább volt az MTV számára, mint az utóbbi évek legköltségesebb ilyen műsorának egy adásperce” – jegyezte meg Haraszti Miklós, az elnökség egyik tagja akkor az MTI-nek, hozzátéve, a felügyelőbizottság jelentése szerint az lenne célravezető, ha a Magyar Televízió Rt. mint sértett tenne büntető feljelentést az ügyben. A testület január 8-án kért külső szakértői jelentést arról, kezdeményezzen-e eljárást a volt tévéelnök, Ragáts Imre ellen a lemondásának bejelentése napján nyilvánosságra került filmszerződés kapcsán.

A HVG tavaly december 18-ai számában jelent meg, hogy “azóta elvált felesége üzlettársának cégétől – állítólag a piaci ár háromszorosáért – vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke” az MTV részére. Ragáts Imre egy nappal a HVG megjelenése előtt, órákkal azt követően, hogy a hír nyilvánosságra került, egészségi okokra hivatkozva, január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.