Egy észak-kaliforniai bíróság csütörtökön elutasította a Bertelsmann vétóját, és engedélyezte az ellene benyújtott vád kivizsgálását. A konkurensek összesen 17 milliárd dollárra perelik a német médiaóriást.

A Bertelsmann vetélytársai – többek között az EMI és az Universal – azért követelnek 17 milliárd dolláros kártérítést a német vállalattól, mert szerintük az 2000-ben és 2001-ben kölcsönt folyósított az akkor még ingyenes Napster online-zenebörzének. A felperesek szerint a cég ezáltal 60 millió Napster-felhasználót segített hozzá ahhoz, hogy ingyen juthasson hozzá a kiadókhoz tartozó előadók felvételeihez, számol be az AP hírügynökség.

A Bertelsmann elismerte, hogy 85 millió dollár értékben kölcsönt folyósított a Napsternek. Ez azonban kizárólag azt a célt szolgálta, hogy a cég minél könnyebben alakulhasson át egy teljesen legális keretek között működő, engedéllyel rendelkező online-zenebolttá. A német konszern képviselői a csütörtöki elutasító döntés után valószínűleg újból megpróbálkoznak a procedúra lefolytatásának elutasíttatásával. Mint ismert, a zeneiparból érkező támadások nyomán a Napster 2001 nyarán végül becsukta kapuit, ám – immár fizetős formában – 2003 októberében újraindult az USA-ban.