Nem törvényellenes az 'uniósított' rendszámtábla

2004.07.16. Index

Az ügyészség szerint nem követnek el bűncselekményt azok az autósok, akik járművük rendszámára a magyar zászló helyett uniós matricát ragasztanak fel.

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön állásfoglalása szerint a rendszámtáblán csak a betűjelek és a számkombinációk szolgálnak azonosításra, míg a zászló nem befolyásolja az azonosítást. Megítélésük szerint azok, akik uniós zászlót ábrázoló matricát ragasztanak autójuk rendszámára, nem követik el az egyedi azonosítójel meghamisításának bűncselekményét.

Mint ismert, a rendőrség állásfoglalása ezzel - egyelőre - teljesen ellentétes, szerintük ugyanis a rendszámtábla minden olyan átalakítása, mely a gyáritól eltérővé teszi a táblát - tehát az uniós matrica felragasztása is - bűncselekménynek minősül. Az ORFK emiatt júniusban közleményben kérte az autótulajdonosokat, hogy ne változtassanak kocsijuk rendszámán, illetve ha azt megtették, állítsák vissza a szerintük törvényes állapotot.

Hazánkban május elsejétől vezették be az új típusú rendszámtáblák használatát, melyeken uniós zászló és "H" országjelzés szerepel. Ezen felbátorodva sok autós régi típusú rendszámtábláján is "uniós matricát" helyezett el, azzal takarva el a nemzeti színeket.