Ez év végére már közel 2700 eMagyarország pont működik és ezeken hozzáférhető a “nép ügyvédje” program honlapja is – közölte Zalakomár hasonló létesítményének avatásán az informatikai és az igazságügyi miniszter csütörtökön.

A dél-zalai község művelődési házában 2,5 millió forint költséggel – ezen belül 1,5 milliós pályázati támogatással – kialakított eMagyarország pont többletszolgáltatása a “nép ügyvédje” honlap.

“Jogi ügyekben gyakran nem a pénz, hanem a szakszerű információ hiánya miatt jutnak nehéz helyzetbe a rászorultak. Ezért rendkívül jelentős, hogy ezen a csatlakozási ponton utazást, időt megtakarítva ingyenesen ismerhetik meg a jogi segítségnyújtás feltételeit, és letölthetik a támogatás engedélyezéséhez szükséges adatlapot is” – mondta az avatáson Bárándy Péter igazságügy-miniszter.

Hozzátette: az esélykiegyenlítésnek ez az eszköze eltünteti a kistelepülés és a világvárosok között információ hozzáférési különbséget és közösségerősítő tényező is. A jogbiztonság erősítését is szolgálja, hogy a “nép ügyvédje” honlapot követően 2005-től hozzáférhető lesz az interneten a mindenkor aktuális, frissített jogtár is – tájékoztatott.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter elmondta, hogy a zalakomári és a többi eMagyarország pont nem csupán a világhálóhoz való hozzáférést jelenti, hanem azt is, hogy “konkrét ügytípusokban kap segítséget a lakosság egy állami szolgáltatás keretében”. Ez év végére már közel 2 700 helyen működik a “nép ügyvédje” honlappal is rendelkező eMagyarország csatlakozási pont, 2005 végéig pedig csaknem húszféle közhasznú szolgáltatás jelenik meg a hálózatban” – közölte az informatikai tárca vezetője.

Varga Miklós polgármester arról szólt, hogy Zalakomár sok hátrányos helyzetű lakója is azonos eséllyel, egy külön kiképzett könyvtáros segítségével veheti igénybe az eMagyarország pontot. A közeli jövőben teleházat is kialakítanak, nemrég elkészült turistaházuk pedig rövidesen megjelenik a világhálón. A zalakomári művelődési házban heti huszonöt órában áll rendelkezésre az új számítógépes szolgáltatás.