Saját célra másolható DVD-szabványt szorgalmaz több technológiai cég és filmstúdió

2004.07.18. Prím

Jelentős technológiai vállalatok és filmstúdiók egy csoportja olyan új DVD másolásvédelmi szabvány kidolgozását tűzte ki célul, amely lehetővé tenné DVD filmek otthoni PC-re vagy akár hordozható lejátszóra való másolását.

Az AACS rövidítésű, egyelőre még kidolgozásra váró technológiával az IBM, a Warner Bros, a Disney, a Microsoft, a Sony, a Panasonic és a Toshiba a következő generációs DVD lemezeket vette célba, dolgukat azonban megnehezíti, hogy egyelőre maguknak, a lemezeknek sincs még elfogadott, egységes szabványa. A mostani másolásvédett DVD-k legálisan egyáltalán nem másolhatók és tartalmuk kizárólag DVD lejátszókon élvezhető. Az AACS technológia megengedné a felhasználóknak, hogy otthoni számítógépükön másolatot tároljanak a DVD filmekből és így a DVD lejátszótól függetlenül más, a PC-hez kapcsolt eszközökön is megnézhessék, illetve akár hordozható mozgóképes lejátszójukra is átmásolhassák őket.

Az AACS LA szövetség előtt még meglehetősen nagy munka áll, ám a tagok mégis derűlátóan, a kész technológia még az idei évben történő megjelenésével számolnak. Habár korábban több hasonló kezdeményezés kudarcba fulladt elemzők bíznak abban, hogy a résztvevő nagy nevek, illetve az a tény, hogy a szövetségben nemcsak a technológiai ágazat, hanem a filmipar képviselői is jelen vannak, sikerre viszi majd az új technológiát.