A jövő januárban életbe lépő uniós jövedéki adótörvény várhatóan nem hoz érezhető változásokat. Ugyanakkor a kormányzat fel kívánja venni a harcot a csempészturizmussal.

A kormány nem nyúl jövőre a jövedéki adókhoz és az áfakulcshoz sem, mert ennek segítségével kívánja elérni a 4,5 százalékos inflációs szintet, amit Magyarország az Európai Uniónak ígért – jelentette be a pénzügyminiszter.

Ugyanakkor Magyarországon 2005. január elsejétől lép hatályba az uniós normákhoz igazított jövedéki adótörvény, amely nagy valószínűséggel szintén nem jelent komoly változásokat. Tekintettel arra, hogy a hazai jövedéki termékkör nagy százalékban megegyezik az unióssal, így a rendlet az ásványolaj termékeket, az alkoholtartalmú italokat és a dohánygyártmányokat érintheti mindössze.

Az európai unió nem írja elő, hogy az egyes termékeken pontosan mennyi legyen a jövedéki adó, csak egy minimum adószintet határoz meg. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a cigaretta és bizonyos fűtőolajok kivételével minden termék esetében már csatlakozásunk elött elérte eme összeget, a belépés nem változtatta meg az adókulcsokat.

Draskovics Tibor ugyanakkor egy sajtótájékoztaton sejteni engedte, hogy a kormányzat igyekeszik gátat vetni a szomszédos országokból ide áramló dohány- és üzemanyag-turizmusnak. A Pénzügyminisztériumban egyelőre nem erősítették meg a lap információit, amely szerint új vámtételek bevezetését fontolgatnák a szomszédos országokból származó üzemanyagokra.