A Microsoft 20 millió dollárt fizet a Lindowsnak a hosszú ideje zajló pereskedés lezárásáért, ám nemhiába, a “Lindows” márkanév örökre eltűnik.

A megállapodás úgy jöhetett létre, hogy a Lindows, mely termékeit az utóbbi idők korlátozó bírói végzéseinek köszönhetően átkeresztelte Linspire névre, végleg lemond az eredeti márkanévről. A per kiindulópontja az volt, hogy a Linux alapú Lindows operációs rendszer fejlesztésén dolgozó vállalat a tervezett kettős kompatibilitás a Linux és a Windows szavakra egyaránt hasonlító névvel állt elő. A Microsoft ezt nehezményezte, és sikerült több országban is megtiltatnia a Lindows név alatt futó termékek forgalmazását. A sors iróniája, hogy míg a szoftveróriás igen érzékenyen reagált a névválasztásra, a Lindowsnak sem sikerült elérnie a kitűzött célt, már a rendszer bemutatása előtt kijelentették, hogy a kettő kompatibilitás csak igen korlátozott, így a Lindows nem nevezhető teljes értékű kétarcú operációs rendszernek.

Az ügy lezárásával mindkét fél elégedett, mivel a Microsoft az igen lassú jogi hercehurca végére tett pontot sikeresen, a Lindows pedig kihátrál egy a jelek szerint pervesztéssel végződő helyzetből, méghozzá jelentős készpénztartalék felhalmozásával. Az ügyről az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC) került papírok szerint a megegyezés hátterében egy eddig ismeretlen tényező is sokat nyomott a latban, kiderült, hogy a Lindows a tőzsdére készül. Ez pedig lehetetlen egy olyan vállalat esetében, mely az esetleges megszűnésével fenyegető óriásperben áll a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégével. A mostani megállapodással azonban minden akadály elhárult a 4,4 millió Linspire-részvény értékesítése elől, melyekért darabonként 9-11 centet szeretne kapni a vállalat, melyet eddig Lindows néven ismertünk. Ez a név azonban, úgy tűnik, végleg a múlté, bár elméleti esély még van jövőbeni felbukkanására, ha a Microsoft marketingesei értelmét látják, mivel a név használatát nem teljeskörűen tiltották be, a Microsoft tulajdonába került a kapcsolódó webhelyek címeivel együtt.