Könnyen felismerhetőek a hamis bankjegyek

2004.07.21. Magyarország.hu

Bár a tavalyihoz képest kétszer annyi esetben találnak hamis bankjegyeket, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szerint a könnyen felismerhető hamis pénz nem veszélyezteti Magyarország gazdasági érdekeit. A forgalomban lévő bankjegyekről csak nehezen mosható le a rányomott festék, az így készített hamis bankó minősége pedig hamar lebuktatja a pénzhamisítót.

Napilapban megjelentek szerint az elmúlt hetekben több hamis húszezer forintos bankjegyet találtak, amelyek valódi kétezer forintos bankjegyek felülnyomásával készültek. Az ügy kapcsán Hetesy Zsolt vezérőrnagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója elmondta, a forgalomban lévő bankjegyekről csak komoly nehézségek árán, speciális oldószerrel mosható le a rányomott festék, az így készített hamis bankó minősége azonban hamar lebuktatja a pénzhamisítót.

A Magyar Nemzeti Bank információi szerint az elmúlt év azonos időszakához képest megduplázódott ugyan a pénzforgalomból kiszűrt hamis bankjegyek száma, ám a pénzhamisítás egyelőre olyan kisipari módszerekkel történik, hogy az nem veszélyeztetni Magyarország gazdasági érdekeit - közölte a vezérőrnagy.

Részletes összeállítás:
http://www.magyarorszag.hu/…0040720.html