Elmarasztalta Magyarországot kedden a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága egy roma őrizetessel szembeni “embertelen rendőri bánásmód” miatt. Bebizonyosodott, hogy a roma férfit többször is megütötte a kihallgatását végző rendőr. A magyar államnak 3,5 millió forintot kell kifizetnie a sértettnek.

A felperes férfit, egy roma származású magyar állampolgárt, akit szénutalványok lopásával gyanúsítottak, 1995. augusztus 9-én vették őrizetbe Orosházán. Tanúvallomása szerint kihallgatása során több alkalommal arcán és bal fülén megütötte egy rendőr. Négy tanú erősítette meg, hogy “vörös és feldagadt” arccal látták őt a rendőrkapitányságon. “A felperesnek elrepedt a bal dobhártyája” – állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága, hangsúlyozva, hogy egy igazságügyi orvosszakértő szerint az ilyen jellegű sérülések leggyakoribb kiváltó oka az arcra mért pofon.

Az európai bírák, rámutatva, hogy a magyar kormány “nem állapította meg kielégítő módon, hogy az érdekelt sérüléseinek kiváltó oka nem az őrizetben elszenvedett bánásmód”, elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Egyezménye (a bántalmazást és az embertelen bánásmódot tiltó) 3. cikke megsértése miatt. Magyarországot a bíróság 4000 euró (998 ezer forint) anyagi jellegű és 10 000 euró (2,5 millió forint) erkölcsi jellegű kártérítés megfizetésére kötelezte a felperes részére.