Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Honvédség, valamint a Vám- és Pénzügyőrség vezetője. A két szervezet összehangolja ügyeleti rendszerét, feladatait és foglalkoztatáspolitikáját, továbbá egymás rendelkezésére bocsátják oktatási és képzési objektumaikat.

A honvédelmi és a polgári védelmi közös feladatok összehangolásáról írt alá együttműködési megállapodást Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség (MH) vezérkari főnöke és Nagy János vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) parancsnoka. Az esetleges veszély- és katasztrófahelyzetek kezelésére a két szervezet összehangolja ügyeleti rendszerét és feladatait – mondta Szenes Zoltán.

A két szervezet egyebek között felkészül olyan helyzetek kezelésére, amelyek következtében a határ közelében élők veszélyeztetésével vagy a migrációs folyamat felerősödésével kell számolni. Menekültek Magyarországra érkezése esetén objektumok biztosításával vagy információszolgáltatással segítik a helyzet megoldását.

Nagy János elmondta, hogy a szervezetek foglalkoztatáspolitikáját is összehangolják. Példaként említette: korábban megállapodás született arról, hogy a megszűnő pécsi tüzérdandár katonái közül többen a VPOP dél-dunántúli parancsnokságának állományába kerülnek majd. Az együttműködés megkönnyíti a határokon átlépő magyar és külföldi csapatok vámellenőrzésének szervezését is – közölte Nagy János. A megállapodás értelmében a két szervezet szükség esetén egymás rendelkezésére bocsátja oktatási és képzési objektumait.