Szakmai vitaanyag készült a gyógyszerpiac egészét, a gyógyszerárakat, a társadalombiztosítási támogatást és a gyógyszertárak működését szabályozó, úgynevezett gyógyszerpiaci rendtartásról. A kormány szerdán elfogadta a tervezet szakmai irányelveit, az egyeztetés folytatódik.

Szakmai egyeztetésre bocsátotta a héten az egészségügyi minisztérium a gyógyszerpiac hosszú távú szabályozásáról készült koncepciót. A minisztérium honlapján közzétett tervezet – melynek szakmai irányelveit szerdán elfogadta a kormány – egyelőre több javaslatot, megoldási eszközt vet fel. A szakmai tárgyalások első napján négy érdekvédelmi szervezet: a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK), a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Gyógyszertár-tulajdonosok Egyesülete (GYTE) elállt a további egyeztetésektől.

A négy szervezet közös nyilatkozata szerint a tárca nem biztosította részvételüket a koncepció kidolgozásában, és nem veszi figyelembe a véleményüket a most zajló egyeztetések alatt sem. Tóth Judit, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője szerint a tárgyalások bojkottját nem szakmai érvek indokolják. A szóvivő elmondta, a végleges tervezet augusztusban kerül a kormány elé, így addig bőven lenne idő a szakmai egyeztetésre.

Az említett szervezetek nélkül folyó tárgyalásokon részt vettek és kifejtették véleményüket a gyógyszerpiac jelentősebb szereplői, a betegszervezetek, a reklámszervezetek képviselői, a Gazdasági Versenyhivatal és az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai.

További részletek:
http://www.magyarorszag.hu/…0040721.html