Szinte darabszámra pontosan ugyanannyi hamis euróbankjegyet kellett az idei első félévben kivonni a forgalomból, mint tavaly. A hamisítók körében a legnépszerűbb az ötvenes bankjegy, de a közös pénzből kevesebb másolat készül, mint az egykori nemzeti valutákból.

2004 első hat hónapjában összesen 307 223 db hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból. Ez nagyságrendjét tekintve megegyezik a 2003 második felében regisztrált bankjegy-hamisítványok számával (312 000), derül ki az Európai Központi Bank (EKB) által közétett jelentésből. A hamisítványok fele ötveneurós bankjegy volt.

Az EKB hangsúlyozza, a számadatokat a forgalomban lévő valódi bankjegyek számának (kb. kilencmilliárd darab) fényében kell értékelni. Az euróbankjegyek minőségüknek és biztonsági elemeiknek köszönhetően megbízható fizetőeszközök. Az EKB ennek ellenére felhívja a lakosság figyelmét a bankjegyhamisítványok felbukkanásának veszélyére.

A hamis euróbankjegyek túlnyomó többsége az eurórendszer információs anyagában ismertetett úgynevezett tapintás-átnézet-mozgatás próba segítségével könnyen megkülönböztethető a valódiaktól. A módszer pontos alkalmazásával még a legjobb bankjegy-hamisítványok is azonosíthatók. Ha egy bankjegy valódiságát illetően mégis kételyek merülnek fel, a gyanús bankjegyet hasonlítsuk össze egy olyan példánnyal, amelyről biztosan tudható, hogy eredeti.

Az eurózóna tagállamainak egykori nemzeti valutáit nagyobb arányban hamisították, tájékoztatta az Indexet Pataki Tibor. A Magyar Nemzeti Bank Nemzeti Készpénzszakértői Központjának osztályvezetője szerint a dollár hamisítása mind mennyiségében, mind minőségében jelentősebb, mint az euróé.

Az, hogy az ötvenes bankjegy a legnépszerűbb a hamisítók körében, a szakértő szerint azzal magyarázható, hogy ez az a címlet amelynek az értéke, illetve a hétköznapi vásárlási helyzetekben való gyakori előfordulása a hamisítók és a forgalmazók számára ideális. Értékét tekintve közel azonos a korábbi százmárkás értékével, amely a német bankjegyek korában a leggyakrabban hamisított címlet volt. Az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a hamisítások között nagy tételben előfordultak volna profi minőségű bankók.