A Nemzeti Autópálya Rt. csak gazdaságilag megalapozatlan ajánlatok esetén írhatott volna ki új tendert – jelentette ki a cég vezérigazgatója annak kapcsán, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt több mint hétmilliárdos bírságot szabott ki több sztrádaépítőnek.

Nem érintettje a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. a sztrádaépítőket elmarasztaló versenyhivatali ügynek – jelentette ki Bodnár Zoltán, az NA Rt. vezérigazgatója. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa július 22-én szabott ki a Betonút Rt.-nek, a Strabag Rt.-nek, a Hídépítő Rt.-nek, az Egút Rt.-nek és a Debmút Rt.-nek összesen 7 milliárd 43 millió forint bírságot. A GVH szerint a cégek versenykorlátozó módon felosztották egymás között azt az összesen 128 milliárd forint értékű megbízást, amelyet az NA Rt. 2002 végén zárult közbeszerezési eljárása során négy autópálya-szakaszra írt ki.

Bodnár Zoltán leszögezte: az NA Rt. a törvény előírása szerint közbeszerzési pályázatot bonyolított le. “A GVH hibátlannak és szabályosnak találta az NA Rt. eljárását” – húzta alá a vezérigazgató. Hozzátette, hogy megalapozatlannak találja azokat a feltételezéseket, amelyek ennek ellenkezőjére utalnak. Újságírói kérdésre reagálva, miszerint az NA Rt.-ben felmerült-e a kartellgyanú a közbeszerzési eljárás eredményeinek sorrendisége és az árajánlatok árkülönbsége alapján, elmondta: a szűk árkülönbség önmagában nem elégséges ahhoz, hogy az NA Rt. az ajánlatokat visszautasítsa, a törvény arra nem ad lehetőséget.

“Az NA Rt. akkor utasíthatta volna vissza a pályázatokat, és írhatott volna ki új tendert, ha a cégek gazdaságilag megalapozatlan, irracionális árakat ajánlottak volna” – jelezte Bodnár Zoltán. Hangsúlyozta, hogy a GVH határozatában nem az árat, hanem a cégek magatartását vizsgálta, és marasztalta el azokat összebeszélésért. A vezérigazgató úgy vélekedett, hogy ha a GVH drágának találta volna az ajánlatokat, akkor a szabályok értelmében a szerzett előny értékének háromszorosára bírságolta volna a cégeket.

További részletek:
http://www.magyarorszag.hu/…0040726.html