A gyakorlatban ez a jelenlegi 0 százalékos kulcs emelését jelentené. A tervezethet most politikai támogatást is kaphat a Pénzügyminisztérium – értesült a Napi Gazdaság.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter tavasszal már többször kijelentette, hogy akár már 2005-ben bevezethetik a kamatadót, hogy így a közterhek alól mentesülő jövedelmek adóztatásával igazságosabb legyen az adórendszer. A Napi Gazdaság információi szerint a nagyobbik kormánypárt támogatja majd a javaslatot. A pénzügyminiszter korábban kijelentette, hogy a kamatadót 5 százalék alatti infláció esetén tartja elképzelhetőnek, és az adókulcsot három év alatt lehetne 20 százalékra emelni.

Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 15-20 százalékos adó terheli a kamatbevételt. A két rekorder Németország és Hollandia, ahol 55, illetve 50 ezer eurós összevont jövedelem felett, 48,5 és 50 százalékos az elvonás. Legalacsonyabb a kamatadó Görögországban és Olaszországban, ahol 10, illetve 12,5 százalékot kell fizetniük a tőketulajdonosoknak. Az új tagállamok közül Máltán, Litvániában és Csehországban a legalacsonyabb a kamatadó, egyaránt 15 százalék. A legmagasabb pedig Szlovéniában, ahol 50 százalékos az elvonás aránya a legfelső sávban – írja a Napi Gazdaság.