A lakásmaffia elleni fellépés érdekében még az ősszel a parlament elé kerül az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénymódosítási javaslat. A földhivataloknak június végére sikerült ledolgozniuk a felgyülemlett ügyhátralékot.

Benedek Fülöp , a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára kedden bejelentette: a törvénymódosítással az ingatlan-nyilvántartási adatszolgáltatást szigorúbb szabályokhoz kívánják kötni. A változással a tulajdoni lap másolatának igénylésekor a földhivataloknak az adatigénylő nevén túl egyéb adatokat is naplózniuk kellene. Másrészt az adatigénylőt köteleznék egy személyazonosító okmány bemutatására.

Benedek Fülöp tájékoztatása szerint a földhivatalok sikeresen teljesítették azt a még tavaly év végi minisztériumi célkitűzést, hogy június végéig dolgozzák fel a hivataloknál felgyülemlett ügyirathátralékot. A döntés lényege az volt, hogy ne legyen olyan földrészlet, ahol a tulajdonlap legalább első széljegyzetében nem történt volna intézkedés.

Az ügyirathátralékok megszűntek, a földhivataloknál a félnapos sorban állás helyett pár percre csökkent le az ügyintézéshez szükséges idő – mondta az államtitkár. Jelenleg már csak egyetlen megye területén van 500 darabot maghaladó ügyirati hátralék.

Benedek Fülöp a fővárosi helyzetről szólva kifejtette, hogy míg év elején a hátralékos ügyiratok száma 116 ezret tett ki, addig most a főváros 937 ezer ingatlanjából csupán mintegy 32 ezer darab ingatlanon szerepel széljegy. Hozzátette, hogy ezek speciális esetek, például olyan ipari parkok és régi nagyvállalatok, ahol nehéz nyomon követni a tulajdonosi hátteret, ezért ezeknek az ügyiratoknak a feldolgozásával augusztus 15-től különleges eljárási csoport foglalkozik majd.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a XIII. kerületi Lehel csarnok épületében jövőre 100 millió forintos beruházással egy földhivatali bázist hoznak létre. Ez 2006-tól kezdi meg a működését. Az ügyirathátralékok ledolgozására 117,5 millió forintot fordított az FVM informatikai fejlesztések, egyéb dologi kiadások és személyi juttatások formájában. Benedek Fülöp szavai szerint további 100-150 millió forintot tesznek ki a további fejlesztések költségei.