A szabálytalanul működő magánrendelések kiszűrésére indít országos vizsgálatot az egészségbiztosítási pénztár. A biztosítóhoz beérkezett panaszok szerint egyes orvosok nem adnak számlát, nem tudatják a szolgáltatások árát, vagy kétszer számolják el ugyanazt a kezelést.

Átfogó vizsgálatot kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a magánszakrendelések és az egészségügyi magánintézmények működési szabálytalanságainak feltárására. A még ebben a hónapban elinduló országos akcióban a tisztiorvosi szolgálat és az adóhatóság is részt vesz. Bartucz Attila, az egészségbiztosító szóvivője elmondta: a magánpraxisok egyik hiátusa a számlaadási kötelezettség elmulasztása, a másik probléma rendszerint, hogy nem függesztik ki tételesen a szolgáltatások, vizsgálatok vagy beavatkozások árát. Egyes magánorvosok pedig a közfinanszírozásban is elszámolnak vizsgálatokat, miközben a betegtől is pénzt kérnek.

A problémákra egy előző heti rádiós műsor hívta fel a figyelmet, ahol Matejka Zsuzsanna , az OEP főigazgatója szerepelt vendégként. A műsorban számos betelefonáló személyes tapasztalatára hivatkozva jelezte, hogy például nem kap számlát a magánorvosnál, vagy nem tájékoztatják előre az árakról. – Ezeket a kérdésköröket felismerve az OEP javaslatot tett arra, hogy egy átfogó, országos vizsgálatot indítsanak. Már ezen a héten sor kerül egy egyeztetető megbeszélésre a szakhatóságok között – mondta el Bartucz Attila. A vizsgálat célja, hogy a betegek érvényesíteni tudják alapvető jogaikat a magánrendeléseken is.

A vizsgálat során mindhárom szakhatóság a saját szankcionálási körét alkalmazza majd, így például az APEH mulasztási bírságot szabhat ki, ha nem adnak számlát vagy nyugtát. Ha kettős elszámolásról van szó, akkor az OEP a közfinanszírozott összeg visszavonását rendelheti el, vagy nagyon súlyos és jelentős szabálytalanságok esetén akár a finanszírozási szerződés felbontását is kezdeményezheti. A kettős elszámolás legtöbbször a nőgyógyászati kenetvizsgálatoknál szokott előfordulni, amikor az orvos a magánrendelőben leveszi a mintát, a vizsgálatot az OEP terhére végezteti el általában abban a kórházban vagy rendelőintézetben, ahol egyébként dolgozik, s végül a betegtől is pénzt kér. A hiánytalanságok mellett vannak jó példák is, olyan magánintézmények, ahol részletekbe menően adnak tájékoztatást az árakról, s a számlán is külön jelzik az egyes beavatkozások, ellátások költségét – jegyezte meg a szóvivő.