Az igazságügyi tárca politikai államtitkára kedden átadta a sopronkőhidai fegyház és börtön felújított épületrészét. Az elítéltek kulturált körülmények között tölthetik le büntetésüket, a jó magaviseletűek családi beszélgetőben fogadhatják a látogatókat.

Befejeződött a sopronkőhidai fegyház és börtön csaknem hét évig tartó rekonstrukciója; a felújított épületrészt kedden adták át. Összesen háromezer négyzetméternyi területet korszerűsítettek a 118 éve börtönként működő épületben. Megújult a külső homlokzat, kiépítették a víz- és csatornahálózatot, a fűtésrendszert. A zárkákban függöny helyett fallal választották el a mellékhelyiségeket. Minden zárkában lehet meleg vízzel tusolni, tévét nézni. Konditermet, telefonfülkéket, oktatási kabinetet és könyvtárat is létesítettek.

A fogva tartottak kulturált környezetben találkozhatnak látogatóikkal a húsz asztallal ellátott beszélőhelyiségben. Egy apartmanban pedig családi beszélgetőt hoztak létre, ahol jutalomként fogadhatják hozzátartozóikat a börtönlakók. A felújított épületrész átadásán Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: szigorúaknak és visszatartó erejűeknek kell lenniük a fegyházaknak, de nem embertelen körülmények árán. A szabadságvesztés a legdrágább büntetési forma az állam számára, ám ily módon lehet leginkább elejét venni a bűncselekményeknek. Ahhoz pedig, hogy az elítéltek képesek legyenek visszailleszkedni a társadalomba, a sopronkőhidaihoz hasonló kulturált környezetet kell biztosítani számukra.