A sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének gyanújával előzetes letartóztatásban lévő Kerék Csaba védője kérelemmel fordult a legfőbb ügyészhez, hogy jelentsen be jogorvoslatot a Legfelsőbb Bíróságon a Fővárosi Bíróság két, álláspontja szerint iratellenes, ezért törvénysértő döntése ellen – értesült a Népszabadság.

Ruttner György Polt Péternek címzett levelében azért kérte a legfőbb ügyész közbelépését, mert a szóban forgó törvénysértő bírósági döntések más módon nem támadhatók. A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság döntése indoklásában egy rendőri jelentésre hivatkozva szögezte le: Kerék megszökött az eljáró hatóságok elől. Ám a bíróság által hivatkozott jelentés nem tartalmazza azt a kijelentést, amelyre a bíróság döntését alapozta.

Ruttner rámutatott: a törvénysértés kiemelkedően súlyos, hiszen egy nem létező rendőri jelentésre hivatkozva meghozott döntésével a bíróság úgy hosszabbította meg további hatvan nappal védence előzetes fogva tartását, hogy egyben elvette tőle a lehetőséget, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.

“A nyomozás célja törvényes eszközökkel is elérhető, ezért az esetleges törvénytelenségeket azonnal orvosolni kell” – írja levelében Ruttner. Az ügyvéd korábban a lapnak elmondta: ha szükséges, az Alkotmánybíróság elé viszi az ügyet. A K&H brókercége kapcsán folyó nyomozásban a rendőrség és az ügyészség kölcsönös bizalmatlansága veszélyezteti a védői jogok érvényesülését.