Eddig jobbára bírósági perekkel próbálták jobb belátásra bírni a lemezkiadók és a kiadókat tömörítő szervezetek azokat, akik P2P hálózatokon hangfelvételeket töltöttek fel illetve le, most a franciák új eszközzel próbálják leszoktatni az illegális úton járókat.

A francia kormány közreműködésével együttműködés jött létre a franciaországi lemezkiadók és érdekképviseleteik illetve a nagyobb Internet-szolgáltatók között a világhálón zajló illegális zenefájl-cserélgetés visszaszorítása érdekében. A jogtulajdonosok visszajelzései alapján a netszolgáltatók előbb üzenetet küldenek az illegális utat választóknak, amelyben felszólítják őket, hogy hagyják abba a nem jogszerű letöltéseket, különben szankciókkal sújtják őket. Majd ha erre nem reagálnak, akkor a szolgáltató felfüggesztheti az Internet-hozzáférést, amelyhez persze rendelkeznie kell bírósági végzéssel.

A lemezkiadók képviselői a megállapodás részeként vállalták, hogy folytatják a bíróságokon megindított pereket a fájl-cserélők ellen és azt is, hogy tovább fejlesztik kapcsolataikat a legálisan működő zeneboltokkal, hogy minél több esélye lehessen az internetezőknek a jogszerű zenevásárlásra az illegális cserélgetés helyett. Mind a két fél nagy reményeket fűz a most induló kísérlethez.