A külföldi ingatlanok vásárlásának engedélyezésével párhuzamosan túlkínálat alakult ki az üdülési jogok, az úgynevezett time share üdülések másodlagos piacán. Közben azonban a primer piac is tovább keresi kuncsaftjait.

A kilencvenes évek kedvelt üdülési-befektetési formájából (talán éppen a „palifogás” módszereivel élő ügynökök s a korrekt tájékoztatás hiánya miatt) sokan kiábrándultak. Elég kinyitni a napilapokat, ahol a hirdetéseken belül külön fejléce van az üdülési jogok áruba bocsátóinak. Az érdekes konstrukciójú, változatos és jól variálható üdülésekből túlkínálat van. A másodlagos piac az érdekeltek elmondása szerint pang.

A Figyelőnek nyilatkozó pár két éve 1 millióért is képtelen eladni a szülők által 1,4 millióért vett jogokat. Így van ezzel három másik, találomra felhívott hirdető is, akik szintén évek óta próbálnak túladni szállodai részvényei-ken, az eredeti árnál 25-40 százalékkal olcsóbban. „Üdülési jogot ma nehezebb eladni, mint a kilencvenes években” – ismeri el Hermann Éva, a H-Csere Utazási Iroda vezetője. Õ 1997-ig értékesítőként dolgozott egy erre szakosodott cégnél, akkor azonban – a kereslet változásával – váltani kényszerült. Saját vállalkozásba kezdett, amely a Magyarországon belül történő cserék lebonyolítását segíti a 17 hazai time share üdülőben. „Az itthoni csere ma népszerű, főként, mert az országon belül maradva nem kell számolni egetverő útiköltséggel” – véli az üzletasszony.

Részletes összeállítás:
http://www.fn.hu/cikk.php?…