Három embert tartóztattak le a hatóságok – orosz bűnözőkre csaptak le, akik abból éltek, hogy website-ok üzemeltetőit zsarolták. A cybermaffia megfenyegette a célpontokat: ha nem fizetnek, tönkreteszik webhelyeiket – azaz gyakorlatilag védelmi pénzt hajtottak be a károsultakon.

Elsősorban online fogadóirodákat zsaroltak meg, köztük számos nagy brit szervezetet is. Az áldozatok megpuhítása végett többször is megtámadták a fogadóirodák webhelyét. Az orosz nemzetiségű zsarolók az adott szervezet szolgáltatását igénybe venni szándékozók számára biztosított nyilvános e-mailcímeken keresztül léptek kapcsolatba az érintettekkel, melynek során 10-30 ezer font közötti összegeket követeltek. Arra figyelmeztették a célpontokat, hogy amennyiben nem fizetnek, akkor DDoS-támadás áldozatává válik a webhelyük, azaz órákra lebénítják az adott szervezet internetes elérhetőségét.

Értesülések szerint az összes brit fogadóiroda visszautasította a zsarolás teljesítését és felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, ám anyagilag nem feltétlenül jártak jobban. Az extra költségek, mint például a támadások miatt leállt szolgáltatások visszaállítása miatt egyes cégeknek közel 200 ezer dollárjába került az elhárítás, ami jóval nagyobb kiadást jelent, mintha kötélnek álltak volna.

A brit és az orosz együttműködés révén egyébként Szentpéterváron, Szaratovban és Sztavropolban csaptak le a banda helyi tagjaira. Tegnap tartottak egy sajtótájékoztatót Moszkvában a történtekről, és ott újabb részleteket árultak el. Kiderült például, hogy a fogadóirodák összes kára mintegy 40 millió fontra tehető (körülbelül ennyire teszik a forgalomkiesés miatti hiányt), s az is ismerté vált, hogy összesen kilenc irodát érintett az eset. Az öt gyanúsítottból egyébként már hármat elkaptak, a másik kettőről pedig annyit árultak el az orosz hatóságok, hogy 20-21 éves, jólképzett fiatalemberekről van szó. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak.