A hazai fúziók többségét egyszerűsített eljárásban és gyorsan bírálja el az erre jogosult Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az uniós csatlakozással a hazai engedélyezések száma vissza fog esni, számol be a Világgazdaság.

Az elmúlt fél évben engedélyezett 32 fúziós ügy – néhány kivételtől eltekintve – a rövidebb, 45 napos határidőn belül lezárult. Ennek elsődleges oka, hogy a cégek mindinkább kellően előkészített kérelmeket nyújtanak be a GVH-hoz. Általában a bonyolult, teljes körű eljárást igénylő esetek sem húzódnak el, s a felek nem használják ki a megengedett 120, illetve az egyszer meghosszabbítható további 60 napos határidőt. Az egyszerűsített eljárásért kétmillió, a teljes körűért tízmillió forintot kell fizetni.

Az ügyek érdemi kimenetelének kiszámíthatóságát segíti a hivatal úgynevezett előzetes álláspontja, amelyet – döntésük előrevetítéseként – közölnek az érintettekkel. A GVH-nál a fúziós ügyek évek óta magas száma a következő időszakban várhatóan csökkeni fog, uniós tagságunkkal ugyanis megszűntek a magyar és az Európai Bizottság által eddig párhuzamosan elbírált ügyek. Ez azonban nem jelenti a versenyhivatal feladatainak megfogyatkozását, hiszen a magyar piacot is érintő összefonódások elbírálásához változatlanul szükség van a GVH közreműködésére, írja a Világgazdaság.