Kriminálexpó - 2004

2004.08. 2. Jogi Fórum

Az Ügyészek Országos Egyesülete – a Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium és a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány társrendezésében - idén 13. alkalommal rendezi meg 2004. november 3-5. között a KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2004 nemzetközi konferenciát és szakkiállítást „Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért” alcímmel.

Az Ügyészek Országos Egyesülete az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés átfogó informatikai fejlesztésének igényével indította el a 90-es évek elején a KRIMINÁLEXPO rendezvénysorozatát. Az elmúlt években a KRIMINÁLEXPO olyan alkotóműhellyé vált, ahol a különböző bűnüldözéssel és bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek, valamint az ehhez a területhez kapcsolódó - távközlésben, informatikában, biztonságtechnikában érdekelt - cégek kölcsönösen tájékoztatják egymást és az érdeklődő közönséget eredményeikről, a továbblépés lehetőségeiről.

A téma fontosságára figyelemmel az érintett minisztériumok, országos hatáskörű szervek vezetői kezdettől védnöki szerepet vállaltak a KRIMINÁLEXPO felett. A konferenciasorozatot az első évtől kezdődően szakkiállítás egészíti ki, ahol a rendezvény tematikájába illeszkedő szervezetek mutatják be legújabb fejlesztéseiket. A KRIMINÁLEXPO jellemzője, hogy a védnöki szervek – az egyes részkonferenciák megszervezése mellett - egyben kiállítóként is megjelennek, bemutatva a legfrissebb technikai megoldásaikat, és egyúttal megfogalmazva a fejlesztés aktuális irányait. Számos a KRIMINÁLEXPO-n bemutatott újdonság mára a bűnmegelőzés, a bűnüldözés szolgálatába állt. Mindez a komplexitás különbözteti meg leginkább a KRIMINÁLEXPO-t a biztonság kérdéskörével foglalkozó más rendezvényektől.

Jól jellemzi a konferencia nemzetközi elismertségét az a tény, hogy például 2002-ben az Európa Tanács számítógépes bűnözéssel kapcsolatos budapesti egyezményének a nemzetközi utótalálkozóját a KRIMINÁLEXPO keretében tartották, míg 2003-ban a plenáris ülés első előadója Sumru Noyan asszony, az ENSZ Kábítószer és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) Operációs Részlegének igazgatója volt.

Az idei KRIMINÁLEXPO – a tavalyi évben megkezdett folyamat továbbfolytatásaként – igyekszik nyitni a szélesebb közönség irányába. Aki ellátogat 2004. november 3-5. között a KRIMINÁLEXPO-ra, egyrészt megtapasztalhatja, hogy mire fordítja az állam - az egyes hatóságokon keresztül - a bűnmegelőzésre, a bűnüldözésre szánt költségvetési pénzeket (így az ő adóforintjait is), másrészt – interaktív módon - megismerkedhet a biztonságtechnikai, informatikai fejlesztések új irányaival, az üzleti élet biztonságával kapcsolatos törekvésekkel, a civil szervezetek drogprevenciós munkájával, továbbá bepillantást nyerhetett a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás kulisszái mögé.

A rendezvény fővédnöke dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke, védnökei az érintett miniszterek, az igazságszolgáltatás, illetve országos hatáskörű szervezetek vezetői. A rendezvény helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ.

A KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2004 tervezett programjai:

Szakkiállítás és technikai show:
A KRIMINÁLEXPO keretében a rendezvény tematikájába illeszkedő állami és társadalmi szervezetek, valamint a hazai és külföldi vállalkozások bemutatkozása zajlik majd. A látogatók megismerhetik jelenleg használt rendszereket, továbbá a technikai és informatikai fejlesztések új irányait.

Az idei év újdonsága, hogy a kiállítást helyszíni szolgáltatások és az ismeretterjesztést szolgáló bemutatók egészítik ki. A helyszínen a látogatók – terveink szerint - az írásmintájuk alapján grafológus szakvéleményt kaphatnak magukról, alávethetik magukat hazugságvizsgáló-tesztnek vagy a „rabosítás” folyamatának, kipróbálhatják a közlekedésbiztonsági szimulátorokat, a távfelügyeleti rendszereket, a „detektív” tükröt, lopott autó vadászaton vehetnek részt, magánnyomozók beszámolóit élvezhetik, megtapasztalhatják, hogy milyen belülről egy rabszállító autó. Mindeközben igénybe vehetik a helyszínen működő okmányiroda, valamint az Internet kávézó szolgáltatásait.

Perbeszéd verseny:
(az Ügyészek Országos Egyesülete, a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Jogász Egylet szervezésében)
A KRIMINÁLEXPO tavalyi újdonságai közé tartozott az Ügyészek Országos Egyesülete által az expo keretében megrendezett - az ügyészségi fogalmazók, titkárok, kezdő ügyészek számára kiírt - perbeszédverseny országos döntője. A vetélkedő – melybe a Magyar Jogász Egylet is bekapcsolódott – közönsége bepillantást nyerhetett egy képzeletbeli tárgyalóterem kulisszái közé, ahol a versenyzők egy-egy közismert film részletéből kiemelt bűncselekmény elkövetőinek szerepét értékelték. A perbeszédek előtt a hallgatóság magával a tényállás alapjául szolgáló filmjelenettel is megismerkedhetett, míg a szünetekben népszerű „tárgyalótermi” filmek részleteit élvezhette.

Idén a programot további látványelemekkel igyekszünk színesíteni. A döntő közönsége most is filmrészleteken keresztül ismerkedik meg a tényállás magjával, azonban most már nem csak a minél színvonalasabb perbeszéd tartása a feladat, mivel a résztvevőknek tárgyalási helyzetben kell bizonyítaniuk felkészültségüket. A helyszínen felépített tárgyalótermi díszletek között bírósági fogalmazó vezeti majd a tárgyalást, ahol a vádat ügyészségi fogalmazó, míg a védelmet ügyvédjelölt látja majd el. A vádlottak, tanúk, szakértők szerepét gyakorló jogász kollégák töltik majd be.

Bűnmegelőzési napok:
(a Belügyminisztérium, illetve a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány szervezésében)
A konferenciasorozat témái között lesznek az állami és a társadalmi szerepvállalás vizsgálata a bűnmegelőzésben, a bűnözés mérése, a vagyonvédelem jogi környezetének átalakítása a társadalmi bűnmegelőzés tükrében, illetve a gépjárműbűnözés helyzete és a visszaszorításának lehetőségei. Külön aktualitást ad a rendezvénynek a vagyonvédelmi törvény előkészületei.

Az üzleti élet biztonsága:
(pénzintézetek, pénzszállítók, bevásárlóközpontok, üzemanyagtöltő állomások, stb. ügyfélbiztonsági rendszerei, távfelügyelet, beavatkozás és adatvédelem)
A bűnmegelőzés témájához részben kapcsolódik az üzleti élet biztonságának sajnos nagyon is aktuális kérdése. A KRIMINÁLEXPO az érintett hazai szervezetek képviselőinek - meghívott nemzetközi előadókkal kiegészülve – igyekszik új találkozási, konzultációs lehetőséget teremteni. A tanácskozás az állami szabályozás kérdéskörét is érinteni fogja.

Rendészeti konferencia:
A rendőrség, a határőrség, és a vám- és pénzügyőrség kezdeti tapasztalatai az EU csatlakozást követően.

Büntetés-végrehajtási nemzetközi konferencia:
(az Igazságügyi Minisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Legfőbb Ügyészség és az Ügyészek Országos Egyesülete szakmai szervezésében) A téma a fogvatartottak klasszifikációja és a fogvatartotti programok.

Regionális ügyészi egyesületi találkozó:
A környező országok ügyészi érdekképviseleti szerveinek tavalyi évben útjára indított konzultációs fóruma. A rendezvényre – neves külföldi szakemberek mellett - idén a német és szlovák delegációt várunk.

Mini Civil Falu :
(a Magyarországi Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége szakmai szervezésében)
Civil szervezetek programja a kábítószer-fogyasztás megelőzése és visszaszorítása érdekében; csoportos interaktív ismeretterjesztés az általános- és középiskolák tanulói, valamint a pedagógusok és egyetemi hallgatók részére.

A tavalyi évben először mutatkozott be e fórumon a „Civil Falu”-ként megismert Magyarországi Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, amely 27 - drogprevencióval, valamint ártalomcsökkentéssel foglalkozó - civil szervezetet tömörít egységbe. A kiállításon a szövetség 27 szervezetéből 10 vett részt „Mini Civil Falu” néven. Az egyes szervezetek munkatársai interaktív – vetélkedővel egybekötött - bemutatót tartottak az érdeklődőknek. A bemutató képzett drogprevenciós szakemberek kíséretével, vezetésével zajlott, szervezett formában. A résztvevők – akik részben előre megszervezett középiskolás csoportok, részben pedig a kiállításra érkező, érdeklődő felnőtt nézők csoportjai voltak – szakemberek segítségével aktívan bekapcsolódtak a feladatokba, így saját élményt szerezhettek az ott elhangzottakról, látottakról, lehetővé téve azt, hogy részben személyes hozzáállást, saját véleményt, a bemutató végére pedig, egy egészségesebb attitűdöt formáljanak a drogproblémáról, annak kezeléséről, esetlegesen más alternatívák választásáról.

A szervezetek egy előre megtervezett, jól látható szakmai stratégia mentén követték egymást, a megelőzés mindhárom színterét végig követve. A civilek sikerét jelzi, hogy a vetélkedőbe több médium képviselői, sőt ügyészek is bekapcsolódtak. A médiumok számára rendezett külön vetélkedő során egyébként az ügyészség sajtócsapata vitte el a pálmát. Az idei évben a Mini Civil Falu – a tavalyi értékeket megtartva – ismét jelen lesz a rendezvényen annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassa az üzenetét.

A KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2004 végleges programja szeptemberben kerül meghirdetésre. Addig is a figyelmükbe ajánlom a rendezvény tavalyi évtől működő honlapját (www.kriminalexpo.hu), ahol a tavalyi expóról színes képes beszámolók olvashatók, az idei év programjáról pedig első kézből lehet tájékozódni. A kiállítás ás a programok látogatása, valamint a konferenciákon történő részvétel térítésmentes. A rendezvénnyel kapcsolatos kérdésekkel dr. Venczl László főszervezőhöz (info@kriminalexpo.hu) vagy dr. Fazekas Géza sajtószóvivőhöz (sajto@kriminalexpo.hu) lehet fordulni.

A rendezvény főszervezője:
Dr. Venczl László
(Katonai Főügyészség)
1363. Budapest, Pf. 10.
T: 354-5783.; 20/9573-489
http://www.kriminalexpo.hu
info@kriminalexpo.hu

A rendezvény szervezője:
Compexpo Kft.
tel/fax: 317-0436
comexpo@compexpo.hu

Szponzorszervezés:
Horváth György
T: 20/589-5570
cegek@kriminalexpo.hu
info@artface.hu

  • kapcsolódó anyagok
KRIMINÁLEXPO