Az ECAS (Európai Polgárok Akciós Szolgáltatói) augusztusban forródrót-szolgáltatást indít, lehetőséget teremtve arra, hogy az érintettek bejelentsék a kibővített Európai Unión belüli szabad mozgás akadályozását.

A csoporttal egyének és érdekvédők, tanácsadó szolgáltatók is felvehetik a kapcsolatot augusztus 3. és szeptember 10. között az ecas@ecas.org email címen vagy a 00-32-2 512 59 68-as telefonszámon.

A forródrót több mint segélyvonal: bizonyítékokat gyűjtenek a május 1-je óta történtekről, esettanulmányt készítenek és a tapasztaltakról szeptember 14-én leteszik a jelentést az Európai Parlament asztalára.

Nikiforosz Diamandurosz európai ombudsman az ECAS-nak küldött levelében támogatásáról biztosította a kezdeményezést; hangsúlyozta: “a mozgás és lakhatás szabadsága az Unió polgárainak alapjoga”.

Az ECAS célja annak biztosítása, hogy az újonnan csatlakozott országok lakóit ne másodosztályú európai polgárként kezeljék.

Tony Vecables, az ECAS igazgatója sajtóközleményében kifejtette, aggodalmasnak tartja, hogy az Európai Unió elkönyvelte: a három hónappal ezelőtt lezajlott bővítéssel teljesítette feladatát, miközben a bővítés befejezetlen és gondokkal terhes. “Fel kell számolni azokat a korlátozásokat, amelyeket a régi tagállamok sietősen és indokolatlanul vezettek be a tömeges munkaerő-bevándorlástól tartva” – véli az igazgató.