Szeptember 15-én Gergényi Péter váltja Salgó Lászlót az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) élén. A miniszterelnök keménységet és hatékonyságot vár a testület új vezetőjétől, és bízik abban, hogy “Gergényi jó gazdája lesz a rendőrségnek”.

Gergényi Péter vezérőrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője lesz az országos rendőrfőkapitány szeptember 15-től – jelentette be a miniszterelnök. “Szigorú követelményeket támasztunk Gergényivel szemben: a keménységet, a hatékonyságot, megértést a rendőrségi apparátus problémáinak megoldása iránt, valamint a reformok, a stabilizáció folytatását a rendőrségnél” – közölte a kormányfő. Medgyessy Péter azt követően számolt be Gergényi Péter kinevezéséről, hogy egyeztetést folytatott vezető MSZP-s politikusokkal. A miniszterelnök azt mondta, hogy Gergényi Pétert “a rendőrség megbízható, stabil működése érdekében” nevezte ki az ORFK élére. Hozzátette: bízik abban, hogy Gergényi jó gazdája lesz a rendőrségnek.

Gergényi Pétert tavaly július 1-jén nevezték ki a főváros rendőrfőkapitányává. A személyi állománynak tartott első eligazításán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi vezetője “munkát, sok munkát, embertelen sok munkát” ígért. A belügyminiszter július 22-én közleményben tudatta, hogy elfogadja Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány kérését, és külszolgálati feladatra ajánlva javasolni fogja felmentését Medgyessy Péter miniszterelnöknek. Az 1994-ben elfogadott rendőrségi törvény szerint a belügyminiszter előterjesztést készít a miniszterelnök részére az országos rendőrfőkapitány kinevezésére és felmentésére.