Közelíti a 200 ezret a nyilvántartásba vett rossz adósok száma. Többségük egy vétségért került feketelistára, de olyan is akad, aki egymaga nyolc hitelt nem törleszt.

A banki ügyfelekről feketelistát az Európai Unió szinte minden tagállamában vezetnek, ám más-más szabályok alapján. A legtöbb ilyen rendszer minden olyan magánszemélyt rögzít, aki hitelt vesz fel, függetlenül attól, hogy törleszti vagy sem a kölcsönét. Így a bank azt is ellenőrizheti, hogy jelentősebb összegű kölcsönért házaló ügyfele nincs-e olyan mértékben eladósodva, ami komolyan kockáztatná a hitel viszszafizetését. Ezt a teljes listát Magyarországon az adatvédelmi biztos ellenállása miatt nem lehetett bevezetni két éve, bár a hitelintézetek a mai napig hangsúlyozzák annak szükségességét. Különösen azután, hogy a lakosság eladósodása a közelmúltban óriási lendületet vett.

Egyelőre ugyanakkor az unión belül sincs még megoldás egy hasonlóan fontos kérdésre: hogyan szűrhetik ki a bankok azokat, akik az országhatárok átlépésével próbálják kijátszani a feketelistát az egységes piacon? Brüsszelben egyelőre csak a “műhelymunka” folyik még arról, hogyan lesz átjárható az egyes országok adós-nyilvántartási rendszere. Hogyan kérhet tehát egy magyar bank információt egy nála hitelt igénylő spanyol állampolgár hiteltörténetéről. Amíg megoldás nem születik, igazán csak azok járnak rosszul, akik minden hátsó szándék nélkül kérnek kölcsönt egy másik tagállamban működő banktól, a hitelintézetek ugyanis a legritkább esetben vállalják a kockázatot, amit egy, helyben bejelentett lakhellyel nem rendelkező adós jelent.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/327972/