A Nemzeti Hírközlési Hatóság határozattervezetében mindhárom hazai mobilcéget költségalapú árazásra kötelezte a hívásvégződtetési díjak megállapításánál. Az NHH csökkenti az úgynevezett előfizetői hurok bérleti díját is, hogy lehetőséget biztosítson alternatív és digitális szolgáltatások elterjedésére.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a mobilpiac elemzése során megállapította, hogy mindhárom hazai mobilcég jelentős piaci erejű szolgáltatónak minősül, ezért a most megjelent két határozattervezetében számos kötelezettséget ró a három társaságra. Ezek közül a legfontosabb, hogy a cégeknek 2005. január 1-jétől költségalapon kell meghatározniuk egymás között a hívásvégződtetési díjakat, hiszen egy adott szolgáltató előfizetőjét csak a szolgáltató hálózatán át lehet elérni, ezért mindhárom mobilcég monopolhelyzetben van a saját hálózatán belüli hívásvégződtetések piacán. Az NHH ezenkívül összekapcsolási kötelezettséget, az összekapcsolási díjak nyilvánosságra hozatalát, az egyenlő elbánás elvét és a számviteli szétválasztást írta elő a mobilszolgáltatók számára január 1-je után. A Hírközlési hatóság szerint a döntés serkenti a szolgáltatók közötti versenyt, ennek közvetve a fogyasztók is hasznát látják.

A most megjelent határozattervezeteket a mobilcégek augusztus 23-ig véleményezhetik, ezután a hatóság tíz napon belül hozza meg a végső döntést. A piacelemzést a 25 uniós tagország közül Magyarország a nyolcadikként végezte el – mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke kedden. A mobilpiac mellett a hatóság szeptemberben a vezetékes, a műsorterjesztési, a bérelt vonalas és a szélessávú piacokat is megvizsgálja. Az NHH megállapította az úgynevezett előfizetői hurok átengedésének három módját és ezek tarifáit is. A teljes átengedésnél az ügyfél az új szolgáltató előfizetőjévé válik, ennek átlagos díja csak kis mértékben, 3 százalékkal csökken a korábbihoz képest.

Az előfizetői hurok vezetékes távközlési hálózatoknak az előfizető készülékétől a telefonközpontig tartó szakasza, amit a szakzsargonban last mile-ként (utolsó mérföld) emlegetnek. A hurok kiépítése igen költséges, ezért a versenyt korlátozza, ha a jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatók (Matáv, Invitel, Emitel, Hungarotel, Monortel) szabadon állapítják meg, hogy egy új piaci szereplőnek milyen áron adják bérbe a hurkot. A részleges átengedés azt jelenti, hogy az alternatív szolgáltató a frekvencia beszédsáv fölötti részét veheti igénybe, ezen a frekvencián például ADSL-szolgáltatást nyújthat az előfizetőnek, aki a vezetékes telefonszolgáltatást továbbra is az öt inkumbens szolgáltató valamelyikétől kapja. Az NHH a részleges átengedés díjait radikálisan, átlagosan 58,5 százalékkal csökkentette, hogy a digitális szolgáltatások jobban elterjedhessenek Magyarországon.

A hírközlési törvény új elemként vezette be a bitfolyam hozzáférési szolgáltatást, amikor a szolgáltató a hálózati eszközök kapacitását engedni át egy arra jogosult másik társaságnak, hogy az előfizető több cégtől is vásárolhasson digitális adatszolgáltatást. A hatóság a bitfolyam hozzáférés havidíját a Matávnál 3 955 forintban, a többi inkumbens szolgáltatónál 4 350 forintban határozta meg. A háromféle átengedés tarifáit a cégeknek augusztus 15-től kell alkalmazniuk.