Bizonytalanná vált, mikorra épülhet meg az M0-ás északi Duna-hídja. A fővárost elkerülő út északi szakaszának megépítése két önkormányzat hozzájárulása miatt halasztódhat.

A budakalászi és a szigetmonostori önkormányzat tulajdoni hozzájárulásának hiányában elutasította az építési engedélyt a Közúti Közlekedési Felügyelet – közölte kedden a közlekedési tárca illetékese. A két önkormányzat olyan különböző feltételekhez köti a területüket érintő híd építését, amelyek nem teljesíthetők – mondta Mihály Miklós.

Szigetmonostor lakosainak a dunai kompokra való ingyenes bérlet biztosításához és a két part közötti járatok sűrítéséhez köti az engedély kiadását, ami eleve megoldhatatlan lenne. Budakalász pedig a beruházás részeként a települést elkerülő út építésének, a hídépítéssel egy időben történő megvalósulásához kér garanciát a tárcától, amit szintén nem lehet megadni – tette hozzá. A Közúti Közlekedési Felügyelet döntése után az építési engedélyeztetés másodfokon a Közlekedési Főfelügyelethez kerül majd.

Amennyiben az engedély megérkezik, akkor még ebben az évben kiírják a közbeszerzési eljárásra, amelynek alapján eldőlhet, ki kapja meg a 30-40 milliárd forint értékű híd építéséhez a megbízatást a Nemzeti Autópálya Rt.-től. Annyi már bizonyos, hogy a kétszer kétsávos, leállósávval is ellátott acél- és betonszerkezetből készülő hídra gyalogosoknak járdát és kerékpárutat is terveztek. A híd hossza 1 850 méter lesz, és négy pillérre támaszkodik majd. Két-két pilléren áll majd a Nagy-, illetve a Kis-Dunán, a Szentendrei-szigeten pedig betonlábak tartják majd a szerkezetet.

Szilágyi Lajos, szigetmonostori polgármester elmondta: továbbra is ragaszkodnak az ingyenes komphasználathoz, mert a 3000-es lakosság döntő része Budapestre jár dolgozni, s a közlekedéssel járó többletkiadás aránytalanul nagy terhet ró a családi költségvetésekre. Harcsa Lajos, Budakalász polgármestere azt közölte, hogy az 5 kilométer hosszú, Budakalászt elkerülő út megépítése halaszthatatlan. A településen az átmenő forgalom ugyanis olyan méretek ölt már, ami szinte elviselhetetlen az itt élők számára. Ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a tárca adjon garanciát: ez az út egy időben elkészül az M0-ás híddal.