Tudomást szerzett a szakma a két hónapja megalakult Nemzeti Filmirodáról, és már mintegy kétszáz cég jelentkezett a regisztrációs rendszerbe. Az intézmény igazgatója azt ígéri, átlátható lesz az alkotásokra felhasznált közpénz útja, és a szabályszegőket törlik a támogatási listáról.

Megtörtént a kapcsolatfelvétel, sikerült a szakma egésze számára pozicionálni ezt az új intézményt – értékelte eddigi munkáját szerdai tájékoztatóján Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda június 4-én kinevezett igazgatója. A hatósági, koordinációs és tájékoztató tevékenységet folytató iroda felállításáról a tavaly decemberben elfogadott mozgóképtörvény rendelkezik. A tíz főt foglalkoztató, korszerű infrastruktúrával ellátott intézmény a főváros VII. kerületében, a Wesselényi utca 16. szám alatti épület 288 négyzetméterén működik.

Az igazgatói posztra áprilisban kiírt pályázatra tizenketten jelentkeztek. A bírálóbizottság javaslata alapján Hiller István miniszter Taba Miklóst nevezte ki, akinek megbízatása öt évre szól. A tárca sajtóirodájának tájékoztatása szerint a harminchat éves szakember 1993-ban szerzett jogi diplomát az ELTE-n. 1995-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem producer szakára, ahol 1998-ban kezdte meg tanulmányait, idén államvizsgázik. 1996-ban diplomát szerzett a nizzai Institut Européen des Hautes Études Internationales-ban is, ahol az európai filmfinanszírozási modelleket és az állami szerepvállalás lehetőségeit vizsgálta. 2000-től számos film producereként, rendezőjeként és gyártásvezetőjeként dolgozott. Franciául és angolul beszél.

További részletek:
http://www.magyarorszag.hu/…0040804.html