Alkotmányos jogot sérthet, ha szükség esetére nem biztosított a kórházak előtt az ingyenes parkolás. Az állampolgári jogok parlamenti biztosa az ügyben intézkedésre kérte fel Lamperth Mónika belügyminisztert.

Intézkedésre kérte a belügyminisztert Lenkovics Barnabás ombudsman azért, hogy az önkormányzatok jelöljenek ki a sürgősségi ellátást végző egészségügyi intézmények közelében ingyenes parkolóhelyet a beteget szállító magánautóknak. Az állampolgári jogok parlamenti biztosa szerint a megoldás érdekében az önkormányzatoknak módosítaniuk kellene a parkolási társaságokkal kötött szerződéseiket vagy az azokra vonatkozó szabályozásukat. Lenkovics Barnabás arra is felkérte Lamperth Mónikát , hogy a közlekedési miniszterrel közösen gondoskodjon az egészségügyi intézmények előtti közterületen elrendelt megállási, és várakozási tilalom felülvizsgálatáról, amely nyomán az önkormányzatok az ellátóhelyek szerepének megfelelő forgalmi rendet alakíthatnak ki.

Az ombudsman szerint erre azért van szükség, mert ezek a tilalmak a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészéghez való alkotmányos jog sérelmének közvetlen veszélyét idézhetik elő azokban a sürgős esetekben, amikor az ellátás elérhetősége csak gépjárművel biztosítható. Lenkovics Barnabás közölte, a beteg vagy veszélybe került embernek elidegeníthetetlen és korlátozhatatlan joga, hogy orvosi ellátáshoz jusson, amelyet általában a mentőszolgálat biztosít az egészségügyi törvényben meghatározottak alapján. Ez azonban nem zárja ki, hogy a betegek más szállítási módot is igénybe vegyenek.

Vitán felül áll, hogy a parkolási társaság hasznosításában álló parkolóhelyek az egészségügyi szükséghelyzet elhárítására ingyenesen igénybe vehetők legyenek. Ugyanakkor a parkolótársaság részéről jogos az az igény, hogy ellenőrizhesse: valós indokok alapján, vészhelyzet elhárítása érdekében vette igénybe az ingyenes parkolóhelyeket – tette hozzá. Mint mondta, a legegyszerűbben kivitelezhető az lehetne, hogy az orvos maga állítja ki az igazolást. Az a megoldás, hogy a társaságok utólag visszafizetnék a parkolási díjat, nem elképzelhető. Elmondta azt is, hogy egy kétezer éves jogelv érvényesül, amely szerint a szükséghelyzetben okozott kár tűrési kötelezettsége a tulajdonosok terhe. Adott esetben ez annyival módosul, hogy nem vagyont fenyegető vészhelyzetről van szó, így a parkolási társaságoknak nem jár semmilyen kártalanítás a kórházak előtti ingyenes parkolásért.

Az alkotmányos jogok védelme érdekében az állami, önkormányzati szerveknek kötelességük, a parkolási társulásoknak pedig lehetőségük van olyan ellenőrzőszabályok kialakítására, amelyek hatékonyan akadályozzák az indokolatlan és jogosulatlan igénybevételt. Az ombudsman egy sajtóhír nyomán kezdett vizsgálatot az ügyben, amely szerint az egyik klinika előtti fizetőparkolóban kerékbilincset raktak egy család autójára, amíg a szülők gyermeküket bevitték a kórházba.