Az USA távközlési felügyelete (FCC) szerdai szavazásával törvényen kívül helyezett minden mobiltelefonra és személyhívóra küldött szöveges reklámüzenetet, hacsak erre a címzett előzőleg nem adott engedélyt.

A mobiltelefonos spam elleni rendszabályok szigorúbbak, mint amiket az e-mail spam elleni törvény megfogalmaz. Az USA törvényhozása a tavaly év végén elfogadott CAN-SPAM törvényben az FCC feladatává tette a mobiltelefonos reklámok szabályozását. Míg a számítógépes kéretlen levelek esetében a címzettnek kell leiratkoznia a küldő címlistájáról (opt-out), a szerdán megszavazott mobiltelefonos spam rendelet megköveteli a küldőktől, hogy szerezzék be a címzett előzetes engedélyét, mielőtt reklámüzenetet küldenének neki (opt-in).

A felügyelet hangsúlyozta, hogy a mobiltelefonos spam azért okoz különösen nagy kárt a felhasználónak, mert sok mobilszolgáltató azt az időt is kiszámlázza, amit az üzenet törlése igényel. “Mindannyian láttuk, mint művelt a spam a PC világában”, kommentálta a döntést Jonathan Adelstein, az FCC tagja. “Senki sem akarja, hogy ugyanez történjen a mobiltelefonokkal is”. Az FCC rendelkezéseit megsértőkre ugyanúgy 6 millió dolláros pénzbüntetés és egy év börtön vár, mint a CAN-SPAM törvény megszegőire.