A nagyobb, jellemzően külföldi tulajdonban lévő, illetve kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégeknél külön szabályzat létezik arra, hogy milyen konkrét adat, információ minősül a munkaadó és munkavállaló közötti viszonyban üzleti titoknak. Jelenlegi és korábbi alkalmazottak egyaránt felelősségre vonhatók, ha megsértik a titoktartási kötelezettséget.

A munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot, valamint a munkáltatóra, illetve a tevékenységére vonatkozó alapvető fontosságú információkat megőrizni – fogalmaz a munka törvénykönyve az üzleti titokkal kapcsolatban. A tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szerint üzleti titoknak minősül minden olyan tény, információ vagy adat, amelynek titokban maradásához a jogosultnak méltányolható érdeke fűződik. Az információ jellegétől függ tehát, hogy mi tartozik ide: egy gyártmány műszaki rajza mindenféleképpen üzleti titoknak tekinthető, de néha a munkavállalók keresete is ebbe a körbe sorolható – magyarázza Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke.

Többnyire a külföldi tulajdonú cégek, illetve a nagyvállalatok rögzítik belső szabályzatban, hogy mi minősül náluk üzleti titoknak. A Philips Magyarország Kft.-nél is létezik egy úgynevezett általános üzleti irányelvek dokumentum, amely többek között tartalmazza az üzleti titok fogalmát, s a dokumentum irányelveinek betartása minden dolgozó számára, beosztástól függetlenül, kötelező – ismertette Köves Gábor igazgató. A titoktartás azonban nem csak a jelenleg alkalmazásban állókra érvényes, ugyanúgy vonatkozik a volt kollégákra is, időkorlát nélkül – emeli ki a bírónő.

További részletek:
http://www.vg.hu/index3.php?…