Az Unión belüli értékesítésekhez kapcsolódó belföldi áfamentesség elengedhetetlen feltétele, hogy az ügyletről kiállított számlán a vevő közösségi adószáma is szerepeljen. Ha a feltüntetett adószám érvénytelen, az eladót terheli az áfa utólagosan megfizetésének kötelezettsége. Célszerű ezért még a számla kiállítása előtt az APEH-tól a közösségi adószám hivatalos megerősítését kérni.

Az uniós áfaszabályok szerint az adóalanyok közötti értékesítések az eladó országában adómentességet élveznek. A magyar eladónak nem kell a belföldi áfakulcsok (5, 15, vagy 25 százalék) szerinti áfát felszámítania akkor, ha az áru elhagyja az országot. Az áfát a külföldi vevő fizeti meg a saját államában, az ottani adókulcsok alkalmazásával. A magánszemélyekre nem érvényes mindez, hiszen ők a vásárlás helyén fizetik meg az általános forgalmi adót (az új személygépjárművek kivételével).

A kereskedelmi kapcsolatokban komoly problémát okozhat, ha a számla kiállítása után kiderül, hogy a vevő nem rendelkezik érvényes közösségi adószámmal. Az ilyen esetekben büntetésképpen a belföldi eladónak kell az általános forgalmi adót befizetnie, annak ellenére, hogy azt a számlában nem számította fel. Fontos tehát, hogy a vevő uniós adószámának az érvényességét, valamint az egyéb adatainak a pontosságát az eladó ellenőrizze, kétség esetén pedig hitelt érdemlően igazolja. A belföldi adózók az adóhatóságon keresztül kérhetik a közösségi adószám, illetve a vevő adatainak a hivatalos megerősítését.

A kérelmeket szeptember elsejéig még kötetlen formában, ezt követően azonban kizárólag az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani írásban (levélben, faxon, elektronikus levélben, vagy személyesen), de lehetőség van a szóbeli (személyes, vagy telefonos) megerősítésre is. A közösségi adószámok igazolását az APEH Központi Kapcsolattartó Irodája (postacím: 1325. Budapest, Újpest 1, Pf. 21., e-mail: clo@apeh.hu, tel: 06/40/200-431), valamint a kijelölt APEH ügyfélszolgálati irodák és kirendeltségek végzik. Maguk az uniós adószámok az Európai Bizottság internetes honlapján is ellenőrizhetők. A közvetlen internetes lekérés az azonosító adatok megerősítésére nem alkalmas.

További részletek:
http://www.origo.hu/…zossegi.html