Az Európai Bizottság arra készül, hogy javaslatot tesz a személygépkocsik regisztrációs adójának fokozatos felszámolására, illetve más típusú adókká történő átalakítására az EU-ban – közölte pénteken az intézmény egyik illetékese.

Mario Monti versenypolitikai ügyekért felelős biztos szóvivője hozzátette, hogy a bizottság nemrég széles körű konzultációkat kezdeményezett erről az érdekelt felekkel, és ennek alapján az ősszel kívánja előterjeszteni az erre vonatkozó jogszabály-alkotási javaslatot. (A regisztrációs adót Magyarországon is bevezették az idén – lényegében az EU-csatlakozás miatt megszűnt fogyasztási adó helyett.)

A bizottság valószínűleg azt javasolja majd, hogy a regisztrációs adót olyan adófajtákká alakítsák át, amelyek nem a gépkocsi tulajdonlásán, hanem a használatán és környezetvédelmi szempontokon alapulnak. Ilyen lehetne például az éves útadó vagy a jármű szén-dioxid-kibocsátásának függvényében meghatározandó adó. A bizottság a tervek szerint szeptember 10-ig folytatja a konzultációkat, majd még az ősszel előterjeszti javaslatát a regisztrációs adó megszüntetéséről. Ezt a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia. Addig is, amíg a majdani jogszabály életbe lép, a bizottság átmeneti intézkedésként javasolná, hogy térítsék vissza a regisztrációs adót azoknak az uniós polgároknak, akik gépkocsijukat végleg egy másik tagországba viszik.