Szabadlábon védekezhet a Pyro-Technik Kft. négy vezetője, miután a bíróság nem adott helyt a rendőrség előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványának, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a gyanúsítottak szándékos bűncselekményt követtek el. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

Már csak azért is, mert – a Népszava információi szerint – elírás történt az ügyészség által a bíróságra küldött vádiratban. A rendőrség előterjesztése szerint ugyanis közveszélyokozás, valamint robbanóanyaggal és robbantószerrel való visszaélés miatt folyik az ügyben a nyomozás, ám az ügyészség indítványában a közveszélyokozás már nem szerepelt. Az eljárás során egyébként felmerülhet a halált okozó, foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vádja is. A rendőrség kezdeményezte a Pyro-Technik Kft. gyártási, forgalmazási és tárolási engedélye visszavonását, az ORFK és a katasztrófavédelem emellett soron kívül ellenőrzi a polgári célú pirotechnikai anyagok gyártására és tárolására jogosult cégeket, hogy a törökbálintihoz hasonló tragédia ne fordulhasson elő. A múlt hét csütörtöki katasztrófa kapcsán a biztosítók tegnapig 40 millió forintos anyagi kárt

regisztráltak, a teljes kárösszeg azonban becslések szerint elérheti ennek a tízszeresét is. A Pest megyei közgyűlés várhatóan 5-10 millió forint körüli összeget csoportosít át Törökbálintnak a helyzet kezelésére.