A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) véleménye szerint a szoftverötletek szabadalmaztathatóságának tervezett európai bevezetése súlyos következményekkel járna az informatikára, valamint ezen húzóágazaton keresztül az egész magyar gazdaságra.

Minden megadott szabadalom 20 éves monopóliumot biztosít az első bejegyzőnek. Bár elviekben meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, máris számos olyan szabadalmat jegyeztek be, melyek tartalma minden szakavatott számára triviális és a gyakorlatban évek óta alkalmazott. Például az elektronikus bevásárlókosárra bejegyzett szabadalmak (EP807891 és EP784279), vagy a mellékelt webshop ábrán látható további szoftverötletek:
http://lme.tsabi.hu/…800×1132.png

Szabadalmaztathatóság szempontjából az informatika különleges: nagyon gyakran kész elemekből, mintákból építkezik. Ebben hasonlít a zene komponálásához, ahol hasonlóan vannak kialakult, újra és újra megjelenő minták. Mi történne a zenével, ha valaki levédené például a szinkópát?

A szabadalom tulajdonosa saját belátása szerinti feltételekkel adhat felhasználói jogot a szabadalom hatókörében lévő ötletekre, algoritmusokra. Ez nem csupán jogdíj követelését-, hanem akár egy esetleg triviális megoldás alkalmazásának teljes tiltását is jelentheti. Ez egy fontos terület esetén teljes szoftver-rendszereket lehetetleníthet el, ezen keresztül pedig tönkreteheti a szoftverfejlesztő cégeket is.

Egy szabadalmi bejegyzés áránál csak a hibásan bejegyzett szabadalmak törlésével kapcsolatos költségek magasabbak, ezeket a sok millió forintos tételeket egy tipikus magyar informatikai vállalkozás nem tudja felvállalni, ugyanis egy szoftvert akár több száz szabadalom is érinthet.

A szabadalmi rendszerből egyedül azok a multinacionális nagyvállalatok profitálnak, melyek nagy méretű szabadalom portfólióval rendelkeznek, és ezen keresztül kényszerítik együttműködésre a kisebb fejlesztő cégeket. Ilyen magyar tulajdonú magyar vállalat jelenleg nem létezik.

A szoftverszabadalmak hatásai a szabad szoftverek számára is végzetesek: mivel a legtöbb esetben a fejlesztők nem gazdasági jellegű szervezetek, a szoftverek ingyenesek, így egy szabadalmi igény érvényesítése a szoftver fejlesztésének leállását vonja maga után. Ezt láthattuk többek között a valós idejű Linux rendszermag esetén: http://swpat.ffii.org/…ndex.en.html

A direktívának az Európa Parlament által 2003. szeptemberben elfogadott változata minden fontos korlátot tartalmazott, melyeket sajnálatos módon az EU Versenyképességi Tanács 2004. május 18-i döntésében figyelmen kívül hagyott, így az itt jóváhagyott változat már semmilyen akadályt nem állít a szoftverötletek szabadalmaztathatósága elé.

Egyesületünk eddig is, és a továbbiakban is rendkívül fontosnak tartja a szoftverek és alkotások jogi védelmét, ám véleményünk szerint arra a jelenleg is érvényben lévő szerzői jog (copyright jog) tökéletesen megfelelő.

A szoftverek szabadalmaztathatósága olyan eszközt biztosít a kis cégekkel és a szabad szoftverekkel szemben, melynek bevezetése ellen az LME mint egy, a Linux terjedését támogató egyesület, és mint a magyar gazdasági érdekeket is figyelembe vevő szervezet egyaránt tiltakozik.

Budapest, 2004. augusztus 10.

Balsai Péter
az LME elnöke