Az összes vizsgálattípust tekintve átlagosan 33 százalékos a mulasztók aránya, azaz minden harmadik APEH-ellenőrzés büntetéssel zárul – közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal.

Az ellenőrzések eredményeiről szóló jelentés szerint 2004-ben az adózók 66 százaléka nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, a cégek 59 százaléka a bizonylatok kiállítására vonatkozó előírások ellen vétett.

Az APEH tájékoztatása szerint a foglalkoztatottak ellenőrzése során az esetek több mint 26 százalékában találtak szabálytalanságokat a revizorok, a leltár ellenőrzéseknél 28 százalék volt a mulasztások aránya. A bevételek regisztrációja jelenti a vizsgálatok legnagyobb csoportját, ezeket az ellenőrzéseket üzletekben, piacokon és közterületeken végzik.

Az üzletek ellenőrzése során 32,2 százalékban találtak szankcionálásra okot adó körülményt, a piacokon, közterületeken az esetek közel 53 százalékában egyáltalán nem adtak nyugtát az adózók. Az APEH elnöki irányelv 2004-ben kiemelt feladatként a textilterméket és lábbelit forgalmazó vállalkozások és a jövedéki termékeket értékesítők ellenőrzését jelöli meg.